Derfor er der jod i dit salt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vi bruger jod i vores husholdningssalt, og det er der en rigtig god grund til. Jod er et essentielt mineral, som vores krop har brug for i meget små mængder. Men hvad sker der egentlig, hvis vi ikke får nok jod? Og hvorfor er det vigtigt, at vi sørger for, at der er jod i vores salt?

Jod er essentielt for helbredet
Jod er et mineral, der findes naturligt i jord og havvand. Det spiller en central rolle i produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer vores hjerte, energiniveau og meget mere. I Danmark har jodmangel historisk set været en udfordring, især fordi vores jordbund er fattig på jod, specielt i Jylland. Derfor har myndighederne besluttet tilbage i 1998, at alt bordsalt og industrielt salt skal beriges med jod.

Susanne Gjedsted Bügel, førende mineral- og vitaminforsker ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, forklarer: “Jod er så essentielt for vores helbred, at store dele af verden har valgt at berige fødevarer med jod for at sikre, at deres befolkninger får rigeligt. Mere end 120 lande gør det, hvilket har været med til at reducere tilfælde af flere forskellige jod-relaterede mangelsygdomme”. 

Jodmangel kan blandt andet føre til struma, en sygdom hvor skjoldbruskkirtlen vokser unormalt meget. I værste fald kan det føre til mentale handicap hos børn, hvis deres mødre mangler jod under graviditeten.

En lille mængde
Selvom vi kun har brug for en lille mængde jod, er det vigtigt at få den daglige dosis. Normale mennesker har kun brug for 150 mikrogram jod, sammenlignet med andre mineraler, hvor vi skal have over tusind gange mere. 

De fleste mennesker i Danmark får deres jod gennem salt, fisk, mejeriprodukter og æg. Det er særligt vigtigt for gravide og ammende kvinder at sikre et tilstrækkeligt jodindtag, da det er afgørende for fostrets og spædbarnets hjerneudvikling. Dog skal man også være forsigtig med ikke at få for meget jod, da et overdrevet indtag kan føre til de samme problemer som jodmangel, herunder skjoldbruskkirtelproblemer.

Tilførsel af jod i salt har været en stor succes og har betydeligt reduceret forekomsten af jodmangel i befolkningen. Men som med alt andet gælder det om at finde den rette balance, så vi hverken får for lidt eller for meget.

Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og Videnskab.dk.

Andre Artikler

Sexmyter under lup: Forspil kan gøre dig gravid!

Graviditet og seksualitet er omgivet af et væld af myter og fejlagtige antagelser. Mange tror fejlagtigt, at forskellige metoder kan forhindre graviditet, men sandheden viser sig ofte at være en helt anden. Lad os få styr på fakta, så du kan undgå de mest almindelige misforståelser om graviditet og beskyttelse.

Højde kan påvirke din kræftrisiko – her er hvorfor

Forskning viser nu en mulig sammenhæng mellem din højde og risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskerne kender endnu ikke alle de præcise årsager hertil, men de biologiske faktorer kan have en forbindelse.

Derfor bør du spise hele klementinen

Julen er over os, og supermarkederne er igen fyldt med duftende klementiner. De små, saftige citrusfrugter er et fast inventar i julesæsonen, og den er elsket for sin sødme og friske smag. Men vidste du, at den hvide hinde på klementinen gemmer på store sundhedsmæssige fordele?

Skift usunde morgenmadsprodukter ud med denne sunde hytteostsalat

Er du træt af den samme morgenmad hver dag? Det er på tide at opgradere din start på dagen med en frisk og mættende salat, der bringer nye smagsoplevelser til morgenbordet. Med hytteost som hovedingrediens får du en proteinrig og kaloriefattig start, der holder dig mæt langt op ad dagen.

Sexmyter under lup: Forspil kan gøre dig gravid!

Graviditet og seksualitet er omgivet af et væld af myter og fejlagtige antagelser. Mange tror fejlagtigt, at forskellige metoder kan forhindre graviditet, men sandheden viser sig ofte at være en helt anden. Lad os få styr på fakta, så du kan undgå de mest almindelige misforståelser om graviditet og beskyttelse.

Højde kan påvirke din kræftrisiko – her er hvorfor

Forskning viser nu en mulig sammenhæng mellem din højde og risikoen for at udvikle visse kræftformer. Forskerne kender endnu ikke alle de præcise årsager hertil, men de biologiske faktorer kan have en forbindelse.

Derfor bør du spise hele klementinen

Julen er over os, og supermarkederne er igen fyldt med duftende klementiner. De små, saftige citrusfrugter er et fast inventar i julesæsonen, og den er elsket for sin sødme og friske smag. Men vidste du, at den hvide hinde på klementinen gemmer på store sundhedsmæssige fordele?