Tidligere dansk forskning peger på, at mælkesyrebakterier – små, uskadelige mikroorganismer kendt for deres gavnlige virkning i tarmen – kan beskytte mod depression forbundet med usund kost og livsstil.
Denne opdagelse kan få vidtrækkende konsekvenser for behandling af lettere depressioner, især for dem, der kæmper med livsstilssygdomme.
Tarmens mikrobiom: Mere end bare fordøjelse
Forskningen, udført på Aarhus Universitet, undersøgte, hvordan tarmens mikroorganismer, de såkaldte probiotika, påvirker kroppen og hjernen.
Ifølge studiets ledende forsker, Anders Abildgaard, viser resultaterne, at mælkesyrebakterier kan modvirke depressive symptomer, der opstår som følge af en fedtrig og fiberfattig kost.
Rotter, der kun fik fedtholdigt foder uden fiber, udviklede depressionslignende adfærd, mens rotter, der samtidig indtog mælkesyrebakterier gennem drikkevandet, blev beskyttet mod de negative effekter.
Betændelse i hjernen
Men hvad er årsagen til denne effekt?
Forskningen peger på, at fed mad kan skabe kroniske betændelsestilstande i kroppen, herunder i hjernen, som spiller en rolle i udviklingen af depression.
Rotterne uden probiotika havde øget niveau af hvide blodlegemer i hjernevævet, hvilket indikerer betændelse.
Mælkesyrebakterierne ser derimod ud til at dæmpe denne betændelse og samtidig omprogrammere immunsystemet, hvilket reducerer risikoen for depression.
Det er allerede kendt, at tarmens mikrobiom har betydning for hele kroppen, men denne undersøgelse viser en direkte sammenhæng mellem tarmbakterier, kost og mental sundhed.
Tarmens betydning for hjernen
Denne forskning føjer sig til en voksende mængde studier, der undersøger forbindelsen mellem tarmen og hjernen.
Forskere har tidligere påvist, at tarmbakterier kan påvirke humør, stressniveau og endda angst.
I praksis kan det betyde, at et dagligt indtag af probiotika – eksempelvis gennem fermenterede fødevarer som yoghurt, kefir og kimchi – ikke kun hjælper fordøjelsen, men også understøtter mental sundhed.
Din ven i julen
Julen er kendt for sine lækkerier – flæskesteg, brun sovs og risalamande – men den tunge julemad kan også belaste både krop og sind.
Hvis julestemningen bliver overskygget af træthed eller tristhed, kan det være tid til at overveje mælkesyrebakterier som en del af julemenuen.
Fermenterede fødevarer kan nemt integreres i juledagene og hjælpe med at balancere de negative effekter af den fede kost, samtidig med at de måske giver dit humør et boost.
Det er en lille ændring, der kan gøre en stor forskel midt i decemberhyggen.
Artiklen er baseret på informationer fra Politiken.