Et nyt studie præsenteret ved ASCO 2025 viser, at en kombination af immunterapi og kemoterapi halverer risikoen for tilbagefald og død ved en særlig type tyktarmskræft.
Kombinationen kan redde liv

Forskere fandt, at tilføjelse af immunterapi til standard kemobehandling reducerede risikoen for kræfttilbagefald og død med hele 50 %. Det er ikke bare markant – det er revolutionerende for behandlingen af stadie 3 dMMR-tyktarmskræft.
Immunterapi gør kræften synlig

Atezolizumab, immunterapien brugt i studiet, fungerer ved at blokere et protein, som normalt skjuler kræftceller fra immunforsvaret. Resultat? Kroppens egne forsvarsceller kan nu genkende og angribe tumorerne.
Traditionel kemo virker ikke for alle

Den særlige form for tyktarmskræft kaldet dMMR reagerer generelt dårligt på almindelig kemoterapi. Derfor har man længe ledt efter bedre løsninger – og nu ser det ud til, at man har fundet en.
Læs også: Læger advarer: Disse 3 fødevarer sender kolesteroltallet i vejret
712 patienter gav svaret

Studiet inkluderede 712 patienter med gennemsnitsalder 64, som alle havde fået opereret kræften væk, men stadig havde kræft i lymfeknuderne. De blev opdelt i to grupper: kemo alene og kemo plus immunterapi.
Immunterapi tidligere i forløbet virker

Før blev immunterapi typisk brugt i mere fremskredne stadier. Men nu viser studiet, at selv patienter i stadie 3 – hvor kræften endnu ikke har spredt sig til andre organer – har stor gavn af behandlingen tidligt.
Paradigmeskifte i sigte

Ifølge studiets hovedforfatter, Dr. Frank Sinicrope fra Mayo Clinic, ændrer denne kombinationsbehandling hele tilgangen til behandling af dMMR tyktarmskræft. Det er begyndelsen på et nyt behandlingsparadigme.
Læger kalder det “et gennembrud”

Dr. Glenn S. Parker fra Jersey Shore Medical Center kalder resultaterne et stort skridt fremad og fremhæver, at immunterapi passer perfekt til netop den unikke genetik, dMMR-tumorer har.
Læs også: 9 tidlige tegn på diabetes du ikke må ignorere
Behandlingen skal tilpasses individuelt

Selvom resultaterne er lovende, påpeger eksperterne, at der stadig mangler langtidsdata. Det næste skridt er at finde ud af, hvilke patienter der får størst udbytte, og hvordan man bedst integrerer behandlingen i standardforløb.
Kan forkorte behandlingstiden

Et spændende perspektiv er, om immunterapi en dag kan bruges til at forkorte behandlingsforløb eller helt erstatte dele af kemoterapien for visse patienter – især dem med høj immunaktivering.
Næste skridt: ind i retningslinjerne

For at få mest muligt ud af disse fund, skal behandlingen optages i de officielle behandlingsretningslinjer. På den måde kan læger over hele verden tilbyde den nye kombination til patienter, som kan have gavn af den.
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today
Læs også: Ny forskning: Din næse saboterer måske dit vægttab
Læs også: Dine negle kan afsløre kræft: Disse forandringer bør sende dig direkte til lægen