Skimmelsvamp kan også påvirke din sundhed, med symptomer som allergi, irritation i luftvejene og hovedpine.
Mange kæmper med at få bugt med svampen, selv med hyppig rengøring og udluftning.
Nu viser ny forskning fra Aarhus, at en særlig type ultraviolet lys – Far-UVC – kan være løsningen, der gør skimmel til fortid.
Far-UVC-lys ved 222 nanometer har vist sig i stand til at forhindre væksten af skimmelsvamp og samtidig være sikkert at bruge i miljøer, hvor mennesker opholder sig.
Teknologien er udviklet med henblik på at skabe bedre indeklimaer og mindske risikoen for sygdom i blandt andet sundhedssektoren og byggebranchen.
Effektiv mod skimmel uden risiko for mennesker
Den aarhusianske forsker Emilie Hage Mogensen har undersøgt effekten af Far-UVC-lys og opdaget, at selv små mængder lys langt under grænseværdierne kan forhindre vækst af skimmelsvamp.
Ifølge hendes studie kan teknologien både bekæmpe eksisterende skimmel og forebygge fremtidig vækst.
Teknologien er særligt interessant, fordi den ikke kun dræber svampe, men også virus og bakterier – alt sammen uden at skade menneskers hud eller øjne.
LÆS OGSÅ: Regeringens nye strategi skal forbedre livskvaliteten
En banebrydende løsning til hospitaler og mere
Professor Niels Høiby fra Københavns Universitet ser store muligheder i den nye teknologi, især på hospitaler.
Far-UVC-teknologien vurderes som en effektiv løsning til at beskytte patienter mod infektioner fra mikroorganismer, herunder skimmelsvamp, på steder som sengestuer.
Teknologien har samtidig potentiale til at blive brugt bredt i andre miljøer, hvor behovet for effektiv desinfektion er højt.
Falck har allerede taget teknologien i brug ved at installere Far-UVC-lys i 60 ambulancer for at minimere risikoen for infektioner hos deres patienter.
Denne løsning demonstrerer teknologiens praktiske anvendelighed i områder, hvor hygiejne er afgørende.
Et sundere indeklima med UV-lys
Det danske startup UV Medico står bag forskningen og udviklingen af Far-UVC-teknologien.
Ud over at bekæmpe skimmelsvamp har teknologien også vist sig effektiv mod Covid-19, influenzavirus og bakterier, der ofte forårsager lungebetændelse.
Den banebrydende forskning åbner døren for en fremtid, hvor skimmelsvamp og andre mikroorganismer kan bekæmpes mere effektivt uden at gå på kompromis med menneskers sikkerhed – et stort skridt mod sundere indeklimaer på hospitaler, i hjem og på arbejdspladser.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Skræmmende sandhed: Du overser helt sikkert disse 6 rengøringsopgaver!