10 fødevarer, der gør underværker for din hjerne

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Hvorfor er hjernens sundhed vigtig?

Foto: Shutterstock.com

Hjernen er kroppens kontrolcenter, og dens sundhed påvirker ikke kun hukommelse og koncentration, men også det generelle fysiske og mentale velvære. Kosten spiller en vigtig rolle i at holde hjernen skarp gennem hele livet.

De grønne

Foto: Shutterstock.com

Grønne grøntsager som spinat, bladselleri og salat, på nær iceberg, er fyldt med vitaminer og mineraler, der understøtter hjernens sundhed. De hjælper også med at bremse kognitiv aldring.

Andre grøntsager

Grove grøntsager som broccoli, blomkål og rodfrugter er essentielle for at opretholde en sund krop, så hjernen fungerer optimalt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man får minimum 600 gram frugt og grønt hver dag, hvoraf halvdelen skal være grøntsager.

En knasende snack

Mixed cocktail nuts“/ CC0 1.0

En lille håndfuld nødder om dagen giver hjernen de umættede fedtsyrer, proteiner, mineraler og vitaminer, den har brug for. Spis maks 30 gram om dagen, svarende til en lille håndfuld, for at opnå den ønskede effekt.

Læs også: Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

De små frugter

Closeup mix berries bowl“/ CC0 1.0

Bær er rige på antioxidanter og C-vitamin, der beskytter mod oxidativ stress og er med til at danne kroppens bindevæv. De er gode for hele kroppen og en lækker snack. Frosne bær er også en god mulighed.

Bælgfrugten

Beans Legumes” af Paul Morris/ CC0 1.0

Bønner er fyldt med fibre og proteiner, og de stabiliserer blodsukkeret, hvilket er vigtigt for hjernens energiforsyning. Spis dem mindst tre gange om ugen.

De grove kulhydrater

Free three baguette bread sackcloth“/ CC0 1.0

Fuldkorn holder blodsukkeret stabilt og fremmer hjernens sundhed ved at sikre en konstant forsyning af energi. Desuden er de med til at forebygge blandt andet hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og forskellige typer kræft. Fuldkorn findes i produkter, hvor hele kornet er blevet brugt.

Havets dyr

Salmon Filets” af Jakub Kapusnak/ CC0 1.0

Fed fisk som laks, makrel og ørred er rige på umættede fedtsyrer, som er essentielle for hjernefunktionen. Desuden indeholder fisk selen, jod og D-vitamin, som er svære at få nok af fra andre fødevarer. Spis gerne mindst to portioner fisk om ugen til et hovedmåltid.

Læs også: Advarsel mod sygelige kosttrends i det nye år

De magre fugle

Grilled Chicken” af Krzysztof%20Puszczy%u0144ski/ CC0 1.0

Magert kød, som kylling og kalkun, giver kroppen proteiner, mineraler og jern uden det skadelige mættede fedt. Der bliver ikke set en sammenhæng mellem disse magre kødtyper og kræft, på samme vis som rødt kød.

Det flydende guld

Oliveoil Jars” af Martin Philpot/ CC0 1.0

Olivenolie indeholder sunde fedtsyrer, der beskytter hjernen. Vælg altid dem, som er flydende ved stuetemperatur og skift smør ud med eksempelvis olivenolie i din madlavning.

Alkohol

Wine Couple” af Burst/ CC0 1.0

Et moderat indtag af vin, særligt rødvin, kan ifølge noget forskning hjælpe med at bevare hjernens kognitive funktioner hos ældre. Men husk at holde det moderat!

Baggrund for listen

Foto: Shutterstock.com

Listen er opstillet af Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet. Den fokuserer på madvarer, der kan understøtte hjernens sundhed, forsinke kognitiv aldring og forbedre hukommelsen.

Læs også: Disse 5 morgenmåltider bør du undgå - én af dem vil chokere dig!

Konklusion

Foto: Shutterstock.com

Disse 10 fødevarer udgør grundlaget for en sund kost, der støtter hjernen og kroppen. Ved at integrere dem i din daglige kost kan du forbedre din mentale skarphed og reducere risikoen for kognitiv svækkelse.

Artiklen er baseret på informationer fra Center for Sund Aldring.

Læs også: Denne fødevare kan beskytte dig mod forkølelse og influenza

Andre Artikler

Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

Her er 5 bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år

Disse 5 tiltag kan mindske din risiko for demens

Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges ved at foretage ændringer i livsstilen.

Fremtidens kræftbehandling: Sådan skal Kræftplan V forbedre livet for patienter

Tidligere i dag har Sundhedsstyrelsen præsenteret et nyt fagligt oplæg med 11 anbefalinger, der særligt har fokus på at sikre et godt liv med og efter kræft.

Ny forskning: Hormonprævention koblet til øget risiko for kræft

Et nyt stort skandinavisk studie finder sammenhæng mellem hormonprævention og børneleukæmi.

Disse 5 trends vil ændre, hvad vi spiser i fremtiden

Her er 5 bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år

Disse 5 tiltag kan mindske din risiko for demens

Op mod 40 procent af alle demenstilfælde kan forebygges ved at foretage ændringer i livsstilen.

Fremtidens kræftbehandling: Sådan skal Kræftplan V forbedre livet for patienter

Tidligere i dag har Sundhedsstyrelsen præsenteret et nyt fagligt oplæg med 11 anbefalinger, der særligt har fokus på at sikre et godt liv med og efter kræft.