Forskere fra UT Southwestern Medical Center har netop offentliggjort en undersøgelse i Journal of Clinical Medicine, hvor de kaster lys over, hvordan kolesterol ikke kun påvirker dit hjerte, men også din hjernes struktur og funktion.
Resultaterne tyder på, at visse egenskaber ved “godt” kolesterol kan hjælpe med at bevare hjernens grå substans, hvilket potentielt kan mindske risikoen for kognitiv tilbagegang senere i livet.
Hvad viser den nye forskning?
Studiet fulgte over 1.800 voksne i alderen 35 til 70 år gennem en syvårig periode. Forskerne undersøgte deres kolesterolniveauer, målte partikelstørrelsen af deres HDL-kolesterol og udførte hjerneskanninger både i begyndelsen og slutningen af undersøgelsen.
Resultaterne viste en tydelig sammenhæng mellem små HDL-partikler og større mængder grå substans i hjernen. Grå substans er afgørende for vores hukommelse, motorik og generelle kognitive evner.
Læs også: Ny forskning: Derfor tager du nemt på igen efter et vægttab
Hvis denne del af hjernen bevares bedre gennem livet, kan det have en positiv effekt på, hvordan vi ældes mentalt.
En tidligere undersøgelse har også antydet en forbindelse mellem små HDL-partikler og bedre kognitiv funktion, især hos midaldrende kvinder. Dog manglede den specifikke hjerneskanninger, hvilket gør det nye studie endnu mere bemærkelsesværdigt.
Selvom disse resultater er lovende, understreger forskerne, at der stadig er meget, vi ikke ved. For eksempel er det endnu uvist, om det er selve HDL-partiklerne, der har en direkte effekt, eller om der er andre faktorer, der spiller ind.
Hjernens grå substans kan også påvirkes af livsstil, gener og endda dehydrering, hvilket gør det komplekst at fastslå den præcise årsagssammenhæng.
Læs også: 10 udbredte myter om vegetarisk kost
Sådan kan du beskytte din hjernes sundhed
Selvom forskningen endnu ikke giver et endeligt svar på, hvordan HDL-kolesterol påvirker hjernen, er der visse livsstilsvalg, der kan bidrage til både hjernens og hjertets sundhed.
- Spis en hjertevenlig kost – Følg en kost rig på sunde fedtstoffer, som dem du finder i olivenolie, nødder og fede fisk. Den populære middelhavskost har vist sig at være gavnlig for både hjerte og hjerne.
- Motionér regelmæssigt – Fysisk aktivitet hjælper med at regulere kolesterolniveauerne og kan samtidig forbedre blodcirkulationen til hjernen.
- Undgå rygning og for meget alkohol – Disse vaner kan skade blodkarrene og øge risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og kognitiv tilbagegang.
- Sørg for god søvn – Mangel på søvn kan påvirke både hukommelse og koncentrationsevne og kan på sigt have en negativ effekt på hjernen.
- Følg lægens anbefalinger – Hvis du har forhøjet kolesterol, kan medicin som statiner hjælpe med at regulere det.
Forskere er stadig i gang med at undersøge, præcis hvordan HDL-kolesterol påvirker hjernen, men én ting er sikkert: En sund livsstil er nøglen til både et stærkt hjerte og en skarp hjerne.
Hvad betyder det for fremtiden?
Den nye forskning er et skridt på vejen mod en bedre forståelse af, hvordan vi kan beskytte hjernen mod aldring og sygdomme som Alzheimers.
Selvom der stadig er mange ubesvarede spørgsmål, tyder det på, at HDL spiller en større rolle, end vi tidligere har troet.
Læs også: Ny forskning afslører: Diabetespatienter kan undgå unødvendige konsultationer
I fremtiden vil forskere sandsynligvis dykke endnu dybere ned i, hvordan HDL kan bruges som en biomarkør for kognitiv sundhed, og om det kan være muligt at målrette behandlinger mod at forbedre HDL’s funktion.
Indtil da er den bedste strategi at tage hånd om din egen sundhed – både for hjertets og hjernens skyld.
Artiklen er baseret på informationer fra Health.
Læs også: Drop medicinen: Sådan kan crossfit forbedre dit helbred