Ny forskning viser, at søvn spiller en afgørende rolle i at holde uønskede minder på afstand. Forstyrret søvn kan gøre negative tanker mere påtrængende, hvilket kan have konsekvenser for vores mentale helbred. Her er 10 vigtige pointer fra studiet:
Søvn hjælper hjernen med at sortere minder
Når vi sover, arbejder hjernen på at sortere og bearbejde dagens oplevelser. Den filtrerer, hvilke minder der skal gemmes, og hvilke der skal skubbes i baggrunden. Dårlig søvn kan forstyrre denne proces og gøre negative minder sværere at undertrykke.
Manglende søvn gør os mere sårbare over for PTSD
Studiet viser, at personer, der sover dårligt, har sværere ved at håndtere traumatiske oplevelser. Dette kan øge risikoen for PTSD, da hjernen ikke får den nødvendige restitution til at bearbejde voldsomme minder.
REM-søvn spiller en særlig vigtig rolle
Under REM-søvnen, hvor vi drømmer mest, gennemgår hjernen en form for følelsesmæssig “rengøring”. Denne fase hjælper med at regulere vores følelser og mindske effekten af traumatiske oplevelser.
Læs også: 10 metoder til at forbedre din mentale sundhed
Hjernens kontrolcenter svækkes uden søvn
Forskernes hjernescanninger viste, at søvnberøvede personer havde nedsat aktivitet i det område af hjernen, der hjælper med at regulere uønskede tanker. Det betyder, at negative minder lettere trænger sig på.
Søvnmangel kan føre til en ond cirkel af dårligt mentalt helbred
For lidt søvn kan føre til mere angst, depression og stress, som igen kan gøre det endnu sværere at få en god nattesøvn. Det skaber en negativ spiral, hvor dårlige minder og bekymringer fylder mere og mere.
Tankekontrol forværres uden søvn
Normalt kan hjernen aktivt undertrykke uønskede tanker, men når vi ikke får nok søvn, svækkes denne evne. Det betyder, at negative minder bliver sværere at skubbe væk, hvilket kan påvirke vores humør og velbefindende.
Drømmene kan fungere som terapi
Ifølge forskerne kan drømme være en måde, hvorpå hjernen genbesøger og bearbejder følelsesmæssige oplevelser i en mere tryg kontekst. Hvis vi får for lidt søvn, går vi glip af denne naturlige form for mental bearbejdning.
Læs også: Sænk dit blodtryk på disse naturlige måder
Bedre søvn kan måske hjælpe med behandling af PTSD
Hvis REM-søvn styrker evnen til at undertrykke uønskede minder, kan det betyde, at forbedret søvnkvalitet kan blive en del af behandlingen af PTSD og andre psykiske lidelser.
Søvnforstyrrelser og psykiske lidelser hænger sammen
Personer med psykiske lidelser som depression og angst har ofte søvnproblemer. Studiet tyder på, at dette ikke kun er en bivirkning af sygdommen, men måske en af de direkte årsager til, at negative tanker bliver ved med at vende tilbage.
Søvntræning kan måske styrke hjernens evne til at undertrykke minder
Ny forskning tyder på, at vi kan træne hjernen til bedre at håndtere uønskede tanker. Hvis dette kombineres med god søvn, kan det være en effektiv metode til at beskytte mental sundhed.
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.
Læs også: Sover du dårligt? Din telefon kan være synderen
Læs også: Ny rapport: Iværksættere har stor risiko for specifik sygdom