Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft.

Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.

Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik

Læs også: Regeringen investerer millioner i en af de største folkesygdomme

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.

Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.

Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.

Læs også: Han fulgte ChatGPTs råd – men endte på hospitalet med en sygdom fra det forrige århundrede

Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.

Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.

Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.

Sådan mindsker du risikoen

Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:

Læs også: Nyt produkt smager som smør, men ingen dyr har været i nærheden af det

  • Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
  • Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
  • Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide

Læs også: Denne vane på få sekunder kan reducere din blodsukkerstigning

Andre Artikler

Myggestik: Dette virker faktisk mod den irriterende kløe

De varme sommeraftener er skønne, men for mange bliver hyggen hurtigt afbrudt af den irriterende kløe fra myggestik....

Sådan får du energien tilbage i sommervarmen

Sommerens varme kan dræne dig for energi, men du behøver ikke acceptere at føle dig uoplagt resten af...

Regeringen investerer millioner i en af de største folkesygdomme

En millionindsprøjtning skal ændre hele tilgangen til en af vores største folkesygdomme.

Fire diætister er enige: Denne olie er det bedste valg for helbredet

Olivenolie – især ekstra jomfru – er mere end bare et velsmagende valg i køkkenet.Den er spækket...

Myggestik: Dette virker faktisk mod den irriterende kløe

De varme sommeraftener er skønne, men for mange bliver hyggen hurtigt afbrudt af den irriterende kløe fra myggestik....

Sådan får du energien tilbage i sommervarmen

Sommerens varme kan dræne dig for energi, men du behøver ikke acceptere at føle dig uoplagt resten af...

Regeringen investerer millioner i en af de største folkesygdomme

En millionindsprøjtning skal ændre hele tilgangen til en af vores største folkesygdomme.