Rotteforsøg afslører tre neuroner der styrer appetit

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskere har i årtier undersøgt, hvad der driver vores appetit.

Er det blot et spørgsmål om sultens signaler fra maven til hjernen?

Eller ligger der mere bag, når vi føler os fristede af en chokoladekage, selvom vi egentlig er mætte?

Mens tidligere forskning har peget på hormoner og komplekse kredsløb i hjernen, åbner nye studier op for en langt enklere forklaring på, hvordan hjernen regulerer vores behov for mad.

Læs også: Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

[irp]

Tænder og slukker neuronerne

Et team af forskere fra Rockefeller University i USA har gjort en opsigtsvækkende opdagelse, der kan ændre vores forståelse af appetit og sult.

Ved at undersøge mus fandt forskerne ud af, at hjernen bruger et overraskende simpelt kredsløb til at styre tyggebevægelser og regulere appetit.

Det skriver Alimente

Dette kredsløb består af kun tre typer neuroner, som samarbejder på en måde, der både kan fremme og undertrykke sult.

Læs også: Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Forskerne anvendte en teknik kaldet optogenetik, hvor de kunne aktivere og deaktivere bestemte neuroner i musenes hjerne.

Når de aktiverede BDNF-neuronerne, mistede musene fuldstændigt interessen for mad – selv lækkerier, de normalt ikke kunne modstå.

Omvendt førte deaktivering til voldsom overspisning og tyggebevægelser, selv uden mad til stede.

Denne enkle, men effektive mekanisme kobles til et protein kaldet BDNF, som allerede er kendt for sin rolle i reguleringen af appetit og risikoen for fedme.

Læs også: Hvilken giver flest sundhedsfordele? Matcha eller Grøn Te

Forskerne mener, at opdagelsen kan have stor betydning for mennesker, da lignende mekanismer sandsynligvis findes i den menneskelige hjerne.

[irp]
[irp]

Læs også: Spis dig 10 år yngre med denne kost

Andre Artikler

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...

Hvilken giver flest sundhedsfordele? Matcha eller Grøn Te

Matcha og grøn te stammer begge fra Camellia sinensis-planten, men forskelle i dyrkning og tilberedning giver variation i...

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...