Ny forskning har afsløret en uventet faktor, der kan spille en rolle i udviklingen af lungekræft – og det har intet med rygning eller forurening at gøre. Faktisk handler det om noget, vi alle har i kroppen og selv kan påvirke.
Glykogen spiller en rolle i lungevævet

Glykogen er kroppens måde at lagre energi på – især i lever og muskler. Men nu viser forskning, at høje niveauer i lungerne kan hænge sammen med kræftudvikling.
Lungeadenokarcinom og energilagring

Studier på mus peger på en forbindelse mellem øget glykogen i lungevævet og en højere forekomst af lungeadenokarcinom, den mest udbredte form for lungekræft.
Ny metode afslører usynlige mønstre

Forskere brugte en avanceret teknik kaldet spatial metabolomics, som giver indblik i, hvordan molekyler opfører sig i vævet – og afslørede noget helt nyt.
Læs også: Strækmærker forsvinder ikke – men det her kan gøre dem mindre synlige
Kræftceller bruger glykogen som brændstof

Glykogen giver kræftceller energi til at overleve og modstå kroppens immunforsvar, hvilket gør dem sværere at bekæmpe.
Overflødige kulhydrater kan blive et problem

Når vi spiser flere kulhydrater, end kroppen har brug for, omdannes de til glykogen – og det kan ophobes i vævet, inklusiv lungerne.
Din kost kan gøre en forskel

Ligesom visse fødevarer forbindes med tarm- eller leverkræft, tyder det på, at kulhydratrig kost også kan påvirke risikoen for lungekræft.
Ikke kun rygere er i risikozonen

Selvom rygning stadig er en væsentlig faktor, viser forskningen, at også ikke-rygere potentielt kan være udsat – via deres kost.
Læs også: Du går hver dag – men ved du, hvor mange kalorier du faktisk forbrænder?
Overraskende opdagelse ændrer syn på kræft

Forskernes fund udfordrer den klassiske forståelse af, hvordan lungekræft opstår, og åbner for nye perspektiver på forebyggelse.
Ny viden kan føre til nye behandlinger

Med mere viden om glykogens rolle kan forskere måske udvikle målrettede terapier, der begrænser energitilførslen til kræftceller.
Livsstilsvalg får endnu større betydning

Opdagelsen understreger, hvor vigtig balancen i vores kost er – ikke kun for vægt og velvære, men også for at forebygge sygdomme som kræft.
Artiklen er baseret på informationer fra Illustreret Videnskab
Læs også: Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne
Læs også: Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50