De fleste af os forbinder madoplevelser med glæde, tryghed og gode minder. En veltilberedt middag kan samle familier og skabe minder, der varer hele livet.
Men for nogle kan et enkelt måltid også blive begyndelsen på en sygdomsrejse, der koster både helbred og liv.
Særligt i egne af verden, hvor traditionerne vejer tungt, og oplysningen halter, kan et velkendt måltid vise sig at være livsfarligt.
En ret med skjulte konsekvenser
I det nordøstlige Thailand findes en rå fiskeret, som i generationer er blevet nydt som en delikatesse. Retten, kendt som koi plaa, består af hakket ferskvandsfisk blandet med krydderurter, limesaft og endda levende myrer – og serveres rå.
Læs også: Eksperter afslører: Denne olie kan overgå medicin mod inflammation
Smagen anses for intens og eftertragtet, men fisken bærer ofte en dødelig blind passager: en parasit, som over tid kan føre til en sjælden, men meget aggressiv form for leverkræft kaldet galdegangskræft.
Forskere fra Tropical Disease Research Laboratory på Khon Kaen Universitet har gennem 30 års arbejde dokumenteret forbindelsen mellem den parasitinficerede fisk og udviklingen af kræft.
Parasitten skaber en kronisk betændelsestilstand i leveren, som over årtier kan udvikle sig til cancer. I nogle landsbyer er hele 80 % af befolkningen, inklusive små børn, smittet.
Problemet forværres af, at kræften ofte ikke opdages før sent i livet, hvor behandlingsmulighederne er få. Kun en lille andel af patienterne kan tilbydes kirurgi – for resten ender sygdommen ofte fatalt.
Læs også: 10 vigtige spørgsmål, du altid skal stille din læge
Kampen mod en livsfarlig madkultur
For at bryde den tragiske cyklus har forskerne sat gang i store oplysningskampagner. Gennem kreative metoder som musik, humor og inddragelse af lokale ledere forsøger man at ændre indgroede madvaner.
Det handler om at forklare, hvordan parasitten lever, og hvordan korrekt tilberedning af fisken kan bryde smittekæden.
I dag ser man allerede positive resultater i flere områder. Infektionsraterne er faldet drastisk – i nogle landsbyer er antallet af smittede styrtdykket til under 10 %. Det lover godt for fremtiden, selvom ændringer i kræftraten først vil vise sig om mange år.
Det vil tage tid, tålmodighed og fortsat oplysning at vende udviklingen helt. Men de første skridt er taget – og det er i sig selv en sejr.
Læs også: Sådan kan en tur i naturen ende med organsvigt – undgå de dødelige fejl
Artiklen er baseret på informationer fra Nyheder24
Læs også: Eksperterne advarer: Disse fire ting får dit blodtryk til at stige