Krydderier er ikke kun til smag i køkkenet – de kan også spille en vigtig rolle i at dæmpe betændelsestilstande i kroppen. Ny forskning viser, at flere almindelige krydderier indeholder aktive stoffer, der kan reducere kronisk inflammation forbundet med blandt andet gigt og hjertesygdom. Her er 10 af de mest effektive krydderier.
Gurkemeje

Kendt som det “gyldne krydderi”. Stoffet curcumin i gurkemeje har i kliniske studier vist sig at sænke betændelsesmarkører og lindre ledsmerter.
Ingefær

Ingefær indeholder gingeroler og shogaoler, som reducerer proinflammatoriske cytokiner og kan hjælpe mod gigtsmerter samt ømme muskler efter træning.
Kanel

Med aktive stoffer som cinnamaldehyd kan kanel hæmme inflammationssignaler og samtidig bidrage til bedre blodsukkerregulering.
Læs også: Denne almindelige frugt kan være årsagen til dine maveproblemer, siger læge
Nelliker

Nelliker er rige på eugenol, som mindsker oxidativt stress og hæmmer enzymer, der fremmer inflammation. Små, men meget potente.
Hvidløg

Svovlforbindelser i hvidløg – især allicin – kan sænke inflammationsmarkører og støtte både led, hjerte og immunforsvar.
Sort peber

Piperin i sort peber kan blokere inflammatoriske signalveje og øger samtidig optagelsen af curcumin, hvilket gør det til en ideel makker til gurkemeje.
Rosmarin

Rosmarinsyre fra rosmarin har både antioxidantiske og antiinflammatoriske egenskaber, og forskning peger på positive effekter på hjerne og led.
Læs også: Harvard-forsker afslører: Disse simple hverdagsvaner kan beskytte din hjerne mod Alzheimer
Kardemomme

Ekstrakter af kardemomme har vist sig at reducere inflammatoriske proteiner og kan samtidig støtte blodtryk og stofskifte.
Cayennepeber

Capsaicin, som giver cayennepeber dens styrke, reducerer inflammationssignaler og kan lindre nervesmerter samt forbedre blodcirkulationen.
Muskatnød

Studier peger på, at muskatnød kan sænke inflammationsmarkører og oxidativt stress, hvilket gavner både fordøjelse og ledsundhed.
Artiklen er baseret på informationer fra 247-Foodrecipes
Læs også: Han spiste kun rødt kød i 60 dage – resultatet chokerer eksperter
Læs også: Er omega-3 virkelig så sundt, som vi går og tror? Her er sandheden ifølge ny forskning