Disse 10 madvarer bør du undgå, når du er gravid

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Når du er gravid, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad du spiser. Nogle fødevarer kan indeholde skadelige bakterier eller stoffer, der kan påvirke dit barns udvikling. Her er 10 madvarer, du bør være forsigtig med under graviditeten.

Råt eller underkogt kød

Foto Shutterstockcom

Kød, der ikke er gennemstegt, kan indeholde farlige bakterier og parasitter som Salmonella og Toxoplasma. Sørg altid for, at kød er ordentligt tilberedt for at beskytte dig og din baby.

Bløde oste af upasteuriseret mælk

ost, ostefad
Foto Shutterstockcom

Brie, Camembert og blåskimmeloste kan indeholde Listeria-bakterier, der kan være farlige for gravide. Vælg i stedet hårde oste eller dem, der er lavet med pasteuriseret mælk.

Rå fisk og skaldyr

Foto Shutterstockcom

Sushi, østers og andre rå skaldyr kan indeholde bakterier og parasitter, der kan føre til alvorlige infektioner. Vælg altid gennemstegt eller tilberedt fisk og skaldyr.

Læs også: Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

Fisk med højt kviksølvindhold

Foto Shutterstockcom

Tun, sværdfisk og helleflynder kan indeholde store mængder kviksølv, som kan skade fosterets hjerneudvikling. Gå efter fisk med lavt kviksølvindhold som laks, ørred og sild.

Lever og leverprodukter

Shutterstockcom

Lever indeholder meget A-vitamin, som i for store mængder kan skade dit ufødte barn. Undgå også torskelevertran og leverpaté.

Uvaskede frugter og grøntsager

Foto Shutterstockcom

Frisk frugt og grønt er sundt, men kan indeholde jordbakterier og parasitter som Toxoplasma. Vask altid dine råvarer grundigt, før du spiser dem.

For meget koffein

Foto Shutterstockcom

Højt koffeinindtag kan øge risikoen for lav fødselsvægt og endda spontan abort. Hold dig til maks. 200 mg koffein om dagen – cirka to kopper kaffe.

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

Pålæg og røget kød

Foto Shutterstockcom

Færdigpakket pålæg og koldrøget kød kan indeholde Listeria. Hvis du spiser det, så varm det op, indtil det er rygende varmt, for at dræbe eventuelle bakterier.

Store mængder lakrids

Foto Shutterstockcom

Lakrids indeholder glycyrrhizin, som i høje doser kan påvirke fosterets hjerneudvikling. Spis det med måde, især de stærkere varianter.

Alkohol

Foto Shutterstockcom

Ingen mængde alkohol er sikker under graviditeten, da det kan forårsage skader på fosteret. Det bedste valg er at undgå alkohol helt.

Artiklen er baseret på informationer fra Iform

Læs også: Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Andre Artikler

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.