Din blodtype kan muligvis spille en rolle for, om du er i fare for at få en blodprop i hjernen i en yngre alder. Her er de vigtigste pointer fra det nye omfattende studie.
Blodtype A kan øge risikoen for tidligt slagtilfælde

Forskere har fundet, at personer med blodtype A oftere end andre var blandt dem, der fik slagtilfælde før 60-årsalderen. Det indikerer en genetisk sammenhæng, der kræver mere opmærksomhed.
Blodtype O ser ud til at beskytte

Omvendt var personer med blodtype O underrepræsenteret blandt de yngre slagtilfældepatienter. Det tyder på, at denne blodtype kan have en mere beskyttende effekt mod blodpropper i hjernen.
Det handler om gener – ikke kun blodtype

Det er ikke selve blodtypen i sig selv, men de genetiske varianter bag, som forskerne mener kan spille en rolle i, hvordan kroppen håndterer blodets størkning og risikoen for propper.
Læs også: Du kan faktisk slippe for køresyge – her er tricket eksperterne bruger
Undersøgelsen bygger på enorm datamængde

Studiet er baseret på en metaanalyse af 48 genetiske undersøgelser, der samlet omfatter mere end 600.000 personer, herunder 17.000, der har haft slagtilfælde.
Slagtilfælde før 60 er sjældent – men stigende

Selvom det stadig er langt mere almindeligt blandt ældre, oplever flere og flere under 60 år blodpropper i hjernen, hvilket gør forskning i netop den gruppe vigtigere end nogensinde.
De fleste slagtilfælde sker hos ældre

Omkring 70 % af alle slagtilfælde forekommer hos personer over 65 år, og kun en lille procentdel af unge bliver ramt. Derfor er den genetiske risiko i yngre år stadig relativt lav.
Der findes to hovedtyper af slagtilfælde

Studiet fokuserer primært på såkaldte iskæmiske slagtilfælde – dem der skyldes blodpropper, ikke blødninger. Denne type udgør størstedelen af tilfældene.
Læs også: Tegnene på kræft, du aldrig bør ignorere
Symptomerne er ofte svære at genkende i starten

De første tegn på slagtilfælde kan være diskrete: forvirring, vanskeligheder med at tale, problemer med synet eller pludselig svaghed i kroppen. Tidlig reaktion er afgørende.
Dansk ekspert maner til ro

Professor Christina Kruuse fra Herlev Hospital vurderer, at risikoen er beskeden, og at man ikke bør bekymre sig, blot fordi man har blodtype A. Det er stadig livsstil og alder, der spiller den største rolle.
Forskningen peger på ny forståelse

Resultaterne åbner op for ny indsigt i, hvordan genetik kan spille sammen med risikoen for hjerneblodpropper – og understreger behovet for mere forskning i unge slagtilfældepatienter.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab
Læs også: Disse simple øvelser kan gøre dine hofter 10 år yngre
Læs også: Kan stærk mad gavne din tarm – eller gøre skade? Her er hvad forskningen siger