Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft.

Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.

Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik

Læs også: Flere tilfælde af harepest i Danmark – sådan viser sygdommen sig

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.

Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.

Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.

Læs også: Nyt studie kobler begyndende høretab til øget demensrisiko

Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.

Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.

Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.

Sådan mindsker du risikoen

Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:

Læs også: Nyt studie: Kvinder med gynækologiske lidelser rammes oftere af depression

  • Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
  • Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
  • Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide

Læs også: Derfor koster en dansk juleand omkring 600 kroner

Andre Artikler

Flere tilfælde af harepest i Danmark – sådan viser sygdommen sig

Statens Serum Instituts seneste opgørelse peger på, at antallet af registrerede tilfælde er højere end tidligere år.

Derfor kan bananer være en hjælp, hvis du kæmper med forhøjet blodtryk

En ny analyse viser, at kalium fra bananer kan støtte et sundere blodtryk – men langt mindre end de fleste tror.

Nyt studie kobler begyndende høretab til øget demensrisiko

Et omfattende forskningsprojekt peger på, at nedsat hørelse kan hænge sammen med en øget risiko for demens.

Fysiolog giver overblik over forventede armbøjningsniveauer på tværs af aldre

En ny gennemgang af eksperter viser, hvordan vores evne til at lave armbøjninger følger en tydelig styrkekurve gennem livet – og hvorfor selv små fremskridt kan gøre en stor forskel.

Flere tilfælde af harepest i Danmark – sådan viser sygdommen sig

Statens Serum Instituts seneste opgørelse peger på, at antallet af registrerede tilfælde er højere end tidligere år.

Derfor kan bananer være en hjælp, hvis du kæmper med forhøjet blodtryk

En ny analyse viser, at kalium fra bananer kan støtte et sundere blodtryk – men langt mindre end de fleste tror.

Nyt studie kobler begyndende høretab til øget demensrisiko

Et omfattende forskningsprojekt peger på, at nedsat hørelse kan hænge sammen med en øget risiko for demens.