Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft.

Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.

Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik

Læs også: Velkendt pille kan udskyde alderdom – uden at ændre din livsstil

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.

Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.

Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.

Læs også: Denne diæt kan gøre din hjerne 7 år yngre, ifølge forskningen

Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.

Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.

Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.

Sådan mindsker du risikoen

Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:

Læs også: Forskere chokerer verden med ny mirakelkur mod dødelig børnekræft

  • Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
  • Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
  • Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide

Læs også: Ny lov fra 1. juli kan koste dig retten til at køre bil

Andre Artikler

Velkendt pille kan udskyde alderdom – uden at ændre din livsstil

Glem hårde kure og komplicerede kostplaner. Forskere har fundet en velkendt medicin, der kan gøre noget helt usædvanligt ved din alderdom.

Du bør aldrig ignorere trangen til at tisse – her er hvorfor

At holde sig lidt engang imellem er ikke skadeligt. Men hvis det bliver en vane, kan det faktisk...

Denne diæt kan gøre din hjerne 7 år yngre, ifølge forskningen

Hvad vi spiser, påvirker ikke kun kroppen, men i høj grad også hjernen.En særlig diæt viser sig...

Forskere chokerer verden med ny mirakelkur mod dødelig børnekræft

Et nyt behandlingsgennembrud giver håb for børn med dødelig kræftform.Svenske forskere har fundet en metode til at...

Velkendt pille kan udskyde alderdom – uden at ændre din livsstil

Glem hårde kure og komplicerede kostplaner. Forskere har fundet en velkendt medicin, der kan gøre noget helt usædvanligt ved din alderdom.

Du bør aldrig ignorere trangen til at tisse – her er hvorfor

At holde sig lidt engang imellem er ikke skadeligt. Men hvis det bliver en vane, kan det faktisk...

Denne diæt kan gøre din hjerne 7 år yngre, ifølge forskningen

Hvad vi spiser, påvirker ikke kun kroppen, men i høj grad også hjernen.En særlig diæt viser sig...