Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft.

Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.

Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik

Læs også: Din mikrobølgeovn kan være en bakteriebombe – her er hvorfor

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.

Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.

Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.

Læs også: Ny AI-teknologi kan redde liv: Opdager hjerteproblemer, før det er for sent

Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.

Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.

Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.

Sådan mindsker du risikoen

Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:

Læs også: Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

  • Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
  • Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
  • Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide

Læs også: Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Andre Artikler

Sådan hjælper du dit barn med at sove selv og sove igennem

Sengetid kan være en udfordring for mange forældre, men en god søvnrytme er vigtig for både børn og...

Sund forårsfrokost: Grøn omelet med friske urter, asparges og hytteost

Foråret er den perfekte tid til lette og nærende måltider fyldt med friske grøntsager og urter. Denne grønne...

Overraskende fund: Stort vægttab kan øge dødeligheden markant

For nogle grupper kan et stort vægttab faktisk øge risikoen for tidlig død – særligt for personer, der allerede har hjertekarsygdomme.

Fertilitet: Myter og fakta – hvad påvirker din evne til at få børn?

Mange oplever perioder i livet, hvor det kan være svært at opnå en ønsket graviditet. Der findes utallige...

Sådan hjælper du dit barn med at sove selv og sove igennem

Sengetid kan være en udfordring for mange forældre, men en god søvnrytme er vigtig for både børn og...

Sund forårsfrokost: Grøn omelet med friske urter, asparges og hytteost

Foråret er den perfekte tid til lette og nærende måltider fyldt med friske grøntsager og urter. Denne grønne...

Overraskende fund: Stort vægttab kan øge dødeligheden markant

For nogle grupper kan et stort vægttab faktisk øge risikoen for tidlig død – særligt for personer, der allerede har hjertekarsygdomme.