Antal: 6–8 personer
Tid i alt: ca. 1 time og 15 min (30 min forberedelse + 45 min i ovn)
Ingredienser
Fyld med røde linser
- 2 spsk olivenolie
 - 2 løg, finthakket
 - 4 fed hvidløg, presset
 - 3 gulerødder, revet
 - 2 stilke bladselleri (kan udelades), finthakket
 - 2 tsk spidskommen
 - 2 tsk tørret oregano
 - 2 tsk røget paprika
 - 1/2 tsk chili (valgfrit, men lækkert)
 - 2 spsk tomatpuré
 - 2 dåser hakkede tomater (à 400 g)
 - 400 g røde splitlinser (tørrede, skyllede grundigt)
 - 1 liter grøntsagsbouillon (gerne varm)
 - 1 tsk balsamico eller brun farin
 - Salt og peber
 - Frisk persille eller basilikum (til pynt)
 
Bechamelsauce (sund version)
- 3 spsk olivenolie
 - 3 spsk hvedemel eller fuldkornsmel
 - 7 dl plantemælk (havre-, soyamælk eller almindelig mælk)
 - 1 tsk dijonsennep
 - 1/2 tsk revet muskatnød
 - Salt og friskkværnet peber
 - Evt. lidt gærflager eller revet ost/plantebaseret ost til smag og topping
 
Lasagneplader
- 10–12 fuldkorns-lasagneplader (eller glutenfri, hvis ønsket)
 
Sådan gør du
1. Lav det kraftige linsefyld
- Varm olien i en stor gryde. Svits løg og hvidløg bløde.
 - Tilsæt gulerødder, selleri og alle krydderier – steg i 3-4 minutter.
 - Rør tomatpuré i, og lad det “brænde lidt af” for dybere smag.
 - Hæld hakkede tomater, linser og bouillon i gryden. Lad det simre i 25-30 minutter, til linserne er møre og retten er cremet. Rør jævnligt – tilsæt evt. mere vand, hvis det bliver for tykt.
 - Smag til med balsamico, salt og peber.
 
2. Lav bechamelsaucen
- Varm olien op i en gryde og rør melet ud i det.
 - Tilsæt plantemælk lidt ad gangen under piskning, til saucen tykner.
 - Smag til med sennep, muskatnød, salt og peber. Rør evt. gærflager i for en osteagtig smag.
 
3. Byg lasagnen
- Forvarm ovnen til 200 grader (180 varmluft).
 - I et stort ovnfast fad: Start med et lag linsefyld → lasagneplader → bechamel. Gentag lagene og afslut med bechamelsauce på toppen.
 - Drys evt. med lidt ost eller plantebaseret ost.
 
4. Bagning og hvile
- Bag i midten af ovnen i ca. 40-45 minutter, til lasagnen er gylden og boblende.
 - Lad den hvile i 10 minutter før servering – det gør den nemmere at skære.
 
Serveringstip
Servér med en sprød grøn salat med citronvinaigrette eller ristede kerner og friske urter. Lasagnen smager også fantastisk dagen efter – og den kan nemt fryses i portioner.