Antal: 6–8 personer
Tid i alt: ca. 1 time og 15 min (30 min forberedelse + 45 min i ovn)
Ingredienser
Fyld med røde linser
- 2 spsk olivenolie
- 2 løg, finthakket
- 4 fed hvidløg, presset
- 3 gulerødder, revet
- 2 stilke bladselleri (kan udelades), finthakket
- 2 tsk spidskommen
- 2 tsk tørret oregano
- 2 tsk røget paprika
- 1/2 tsk chili (valgfrit, men lækkert)
- 2 spsk tomatpuré
- 2 dåser hakkede tomater (à 400 g)
- 400 g røde splitlinser (tørrede, skyllede grundigt)
- 1 liter grøntsagsbouillon (gerne varm)
- 1 tsk balsamico eller brun farin
- Salt og peber
- Frisk persille eller basilikum (til pynt)
Bechamelsauce (sund version)
- 3 spsk olivenolie
- 3 spsk hvedemel eller fuldkornsmel
- 7 dl plantemælk (havre-, soyamælk eller almindelig mælk)
- 1 tsk dijonsennep
- 1/2 tsk revet muskatnød
- Salt og friskkværnet peber
- Evt. lidt gærflager eller revet ost/plantebaseret ost til smag og topping
Lasagneplader
- 10–12 fuldkorns-lasagneplader (eller glutenfri, hvis ønsket)
Sådan gør du
1. Lav det kraftige linsefyld
- Varm olien i en stor gryde. Svits løg og hvidløg bløde.
- Tilsæt gulerødder, selleri og alle krydderier – steg i 3-4 minutter.
- Rør tomatpuré i, og lad det “brænde lidt af” for dybere smag.
- Hæld hakkede tomater, linser og bouillon i gryden. Lad det simre i 25-30 minutter, til linserne er møre og retten er cremet. Rør jævnligt – tilsæt evt. mere vand, hvis det bliver for tykt.
- Smag til med balsamico, salt og peber.
2. Lav bechamelsaucen
- Varm olien op i en gryde og rør melet ud i det.
- Tilsæt plantemælk lidt ad gangen under piskning, til saucen tykner.
- Smag til med sennep, muskatnød, salt og peber. Rør evt. gærflager i for en osteagtig smag.
3. Byg lasagnen
- Forvarm ovnen til 200 grader (180 varmluft).
- I et stort ovnfast fad: Start med et lag linsefyld → lasagneplader → bechamel. Gentag lagene og afslut med bechamelsauce på toppen.
- Drys evt. med lidt ost eller plantebaseret ost.
4. Bagning og hvile
- Bag i midten af ovnen i ca. 40-45 minutter, til lasagnen er gylden og boblende.
- Lad den hvile i 10 minutter før servering – det gør den nemmere at skære.
Serveringstip
Servér med en sprød grøn salat med citronvinaigrette eller ristede kerner og friske urter. Lasagnen smager også fantastisk dagen efter – og den kan nemt fryses i portioner.
Læs også: Sund hjemmelavet pizza med fuldkornsbund, grønt og mozzarella