Ingredienser (2 personer):
Bund:
- 100 g fuldkornshvedemel
- 100 g hvedemel
- 1 dl lunken vand
- ½ pakke tørgær (ca. 5 g)
- 1 spsk olivenolie
- ½ tsk salt
Tomatsauce:
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 tsk oregano
- 1 tsk tomatpuré
- Salt og peber
- Evt. et nip chili
Fyld (kan varieres):
Læs også: Cremet linselasagne med masser af smag – helt uden kød
- 1 frisk mozzarella (light eller almindelig)
- 1 rød peber i strimler
- 1 lille rødløg i tynde skiver
- En håndfuld cherrytomater
- Frisk spinat eller rucola til topping efter bagning
- Evt. lidt parmaskinke, kylling eller plantebaseret alternativ
Sådan gør du:
1. Lav dejen:
- Rør gæren ud i det lunkne vand.
- Tilsæt mel, salt og olie – og ælt dejen godt igennem i 5-8 minutter.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter (eller lav den tidligere og sæt den i køleskabet).
2. Forbered fyld og sauce:
- Rør tomatsaucen sammen i en skål – lad den gerne stå og trække lidt.
- Skær grøntsager og mozzarella i skiver eller tern.
3. Rul dejen ud:
- Tænd ovnen på 220°C (varmluft).
- Rul dejen tyndt ud på bagepapir – jo tyndere, jo sprødere pizza.
- Smør tomatsauce på bunden og fordel fyldet (gem spinaten til bagefter).
- Riv eller skær mozzarellaen i mindre stykker og læg den ovenpå.
4. Bag pizzaen:
Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!
- Bag midt i ovnen i ca. 12-15 minutter, til osten er gylden og bunden sprød.
5. Top og servér:
- Top med frisk spinat eller rucola, evt. et skvæt olivenolie og lidt flagesalt.
Tips til variation:
- Lav en blomkålsbund for low-carb version
- Brug proteinrig skyr eller kikærtemel i dejen
- Skru op for grønt: squash, champignon, artiskok, aubergine
- Lav en white pizza med creme fraiche 5% og hvidløg i stedet for tomatsauce
- Tilføj kerner eller chia i dejen for ekstra næring
Hvorfor den er sundere:
- Fuldkorn mætter og stabiliserer blodsukker
- Hjemmelavet tomatsauce = ingen skjult sukker
- Friske grøntsager og god fedt fra mozzarella
- Færre tilsætningsstoffer og bedre kontrol over mængderne