Opskrift: Klassisk julemenu i vegetarisk udgave

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Elsker du smagen af dansk julemad, men vil gerne springe kødet over? Prøv denne klassiske julemenu i vegetarisk udgave.

Her får du opskrifter på en vegetarisk julemenu, der er inspireret af de klassiske retter – fuld af julestemning og smag.

Forret: Rødkålssalat med appelsin og ristede mandler

Ingredienser (4 personer):

  • ½ rødkålshoved, fintsnittet
  • 2 appelsiner, skåret i tern
  • 50 g ristede mandler, grofthakkede
  • 50 g tørrede tranebær
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 tsk honning eller ahornsirup
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Bland rødkål, appelsintern, mandler og tranebær i en stor skål.
  2. Pisk olivenolie, æblecidereddike, honning, salt og peber sammen til en dressing.
  3. Vend dressingen i salaten lige før servering.

Hovedret: Nøddepostej med svampe og julekrydderier

Ingredienser (4 personer):

Læs også: Sorte halloween-burgerboller - uhyggeligt lækre

  • 200 g champignon, finthakket
  • 2 løg, finthakkede
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 200 g blandede nødder (f.eks. valnødder og hasselnødder)
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • 1 tsk allehånde
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk muskatnød
  • 2 spsk soyasauce
  • 2 æg (eller 2 spsk hørfrø blandet med 6 spsk vand som vegansk alternativ)
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Rist løg, hvidløg og champignon på en pande, indtil de er bløde.
  2. Hak nødderne groft og bland dem med havregryn, bouillon, krydderier, soyasauce og svampeblandingen.
  3. Tilsæt æggene og rør godt rundt. Smag til med salt og peber.
  4. Fordel massen i en smurt brødform og bag i ovnen ved 180°C i 40-45 minutter.

Tilbehør: Klassisk brun sovs

Ingredienser (4 personer):

  • 2 spsk smør eller plantebaseret margarine
  • 2 spsk mel
  • 4 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl fløde eller plantebaseret fløde
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 tsk ribsgelé
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Smelt smørret i en gryde og rør melet i, indtil det bliver til en jævn pasta.
  2. Tilsæt bouillonen lidt ad gangen under omrøring, så sovsen ikke klumper.
  3. Hæld fløden i og tilsæt soyasauce og ribsgelé. Smag til med salt og peber.

Tilbehør: Brunede kartofler

Ingredienser (4 personer):

Læs også: Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

  • 500 g små kartofler
  • 50 g sukker
  • 25 g smør

Sådan gør du:

  1. Kog kartoflerne og pil dem, mens de er varme. Lad dem køle af.
  2. Smelt sukkeret på en pande ved middel varme, indtil det bliver gyldent.
  3. Tilsæt smør og rør rundt, indtil karamellen er glat.
  4. Vend kartoflerne i karamellen, så de bliver helt dækket, og varm dem godt igennem.

Dessert: Risalamande med kirsebærsauce

Ingredienser (4 personer):

  • 1 dl grødris
  • 1 liter mælk (eller plantebaseret mælk, f.eks. mandel- eller havremælk)
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker eller kornene fra 1 vaniljestang
  • 50 g smuttede og hakkede mandler
  • 2 dl piskefløde (eller plantebaseret flødeskum)
  • 1 glas kirsebærsauce

Sådan gør du:

  1. Hæld mælken i en gryde, og bring den langsomt i kog. Tilsæt grødrisene under omrøring.
  2. Skru ned for varmen, og lad risengrøden simre under låg i ca. 35-40 minutter, mens du rører jævnligt for at undgå, at den brænder på.
  3. Når grøden er tyk og cremet, lad den køle helt af, helst i køleskabet i et par timer.
  4. Bland den afkølede risengrød med sukker, vaniljesukker og de hakkede mandler.
  5. Pisk fløden til en let og luftig konsistens, og vend den forsigtigt i grøden, indtil den er jævn og cremet.
  6. Server med lun kirsebærsauce.

Tips:

  • Hvis du vil følge traditionen, kan du tilsætte en hel mandel i risalamanden og lade gæsterne kæmpe om mandelgaven.
  • Kirsebærsaucen kan gøres mere frisk ved at tilsætte lidt citronsaft eller appelsinskal.

En julemenu uden kompromis

Denne vegetariske julemenu kombinerer alt det bedste fra de klassiske danske juletraditioner med lækre, kødfri alternativer.

Læs også: Lækker barbiepasta – nem aftensmad med masser af smag

Perfekt til en bæredygtig og smagfuld juleaften.

Læs også: Sund gulerodssuppe med et strejf af ingefær og tabasco

Andre Artikler

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...

Sådan hjælper du dit barn med at nyde halloween uden frygt

Halloween kan være en sjov og kreativ højtid for mange børn, men for nogle kan de skræmmende dekorationer,...

Forskere: Influenza og COVID-19 kan øge risikoen for blodpropper markant

Et globalt studie viser, at selv almindelige virusinfektioner som influenza, COVID-19 og helvedesild kan øge risikoen for blodpropper...

Skiftet mellem sommer- og vintertid øger risikoen for sygdom

En ny amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences peger på, at det at stille...

Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du farlig kemi i halloweenpynten

Fødevarestyrelsen advarer mod at købe halloweenpynt og engangsservice udenfor EU.Her er, hvad du skal være særligt opmærksom...