Mange mennesker søger efter sundere alternativer til sukker, især når det kommer til at kontrollere vægten og blodsukkeret. Forskere har dog opdaget, at det kan øge risikoen for blodpropper, hvilket er særligt bekymrende for personer, der allerede er i risikogruppen for hjertekarsygdomme.
Ny forskning vækker bekymring
I et lille studie undersøgte Dr. Stanley L. Hazen, formand for Cardiovascular and Metabolic Sciences ved Lerner Research Institute og medleder af Preventive Cardiology ved Cleveland Clinic, og hans kollegaer 20 raske frivillige, der var delt op i to grupper. Den ene gruppe indtog en drink med almindeligt sukker, mens den anden gruppe fik en drink sødet med det populære sødemiddel sukrin.
Resultaterne var opsigtsvækkende: Dem, der havde indtaget sødemidlet, oplevede en markant stigning i blodpladernes aktivitet. Dr. Hazen forklarede sammenhængen til Medical News Today: “I denne lille gruppe af raske frivillige viser vi, at indtagelse af sukrin gjorde blodpladerne mere hyperresponsive – det vil sige, at de viste en mere markant grad af aktivering ved en submaksimal stimulus, hvilket kan øge risikoen for blodpropper”.
Find alternativer
Selvom dette studie er lille, er resultaterne bekymrende, især for personer, der er i risiko for hjertekarsygdomme. Det er vigtigt at overveje, hvilke sødemidler man bruger, og ikke automatisk antage, at “sukkerfri” altid er lig med sundere valg. Sødemidler er lavet til, at man kan bruge dem i samme mængde som normal sukker. Nogle misforstår dette og antager, at de kan spise eller drikke uendelige mængder af sødemiddel. Hvis du bruger eller indtager fødevarer, som indeholder sukrin, bør du måske overveje at skifte til naturlige alternativer som honning eller ahornsirup i moderate mængder.
Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.