600 bakterier i fluer, men er de farlige?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har lige sat dig ned med din lækre madpakke eller en kold drink i solen, og pludselig lander en flue på din mad eller i din drink. Skal du smide det hele ud nu, eller kan du roligt spise videre? Det spørgsmål har mange af os stået med, og nu har forskere kastet lys over, hvad der egentlig sker, når en flue lander på vores mad.

Bakterierne i fluer
Et studie foretaget af en sammenslutning af forskere fra bl.a. Singapore Centre for Environmental Life Sciences Engineering ved Nanyang Technological University har vist, at fluer bærer rundt på mange flere bakterier, end vi tidligere har troet.

Forskerne fandt over 600 forskellige bakterier på fluerne, hvoraf nogle kan være sygdomsfremkaldende, såsom E. Coli og salmonella. Disse bakterier kan forårsage symptomer som kvalme, opkast, diarré og feber og udgøre en risiko for menneskers sundhed, hvis de ikke behandles. Da fluer ofte lander på afføring og madaffald, kan de sprede disse farlige bakterier videre.

Fluer i mad og drikke
Dette studie har tidligere fået forskellige medier til at advare kraftigt imod at spise mad og drikke, som en flue har siddet på. Primrose Freestone, seniorlektor i klinisk mikrobiologi ved University of Leicester, påpeger, at når man kigger på drikkevarer, så afhænger det af, hvad du drikker. For eksempel er vin naturligt antibakterielt på grund af sit alkohol- og syreindhold. Det betyder, at bakterier, der bliver overført til vinen af en flue, sandsynligvis ikke vil overleve. Så selvom det kan virke uappetitligt, kan du faktisk roligt fjerne fluen og drikke videre uden den store helbredsrisiko.

Er det farligt?
Henrik Siegumfeldt, lektor ved Institut for mikrobiologi og fermentering på Københavns Universitet, argumenterer dog for, at disse advarsler er overdrevne. ”Man skal typisk have flere tusinde bakterier ind i kroppen for at blive syg, og det formår en flue ikke at afsætte på din mad”, siger han.

Læs også: Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

Du kan altså derfor stadigvæk trygt spise maden eller drikke væsken, som fluen har siddet på. Risikoen for at blive syg er forsvindende lille, medmindre fluen har siddet på din mad i timevis og overført en stor mængde farlige bakterier. Så næste gang en flue lander på din mad eller i din drink, behøver du ikke gå i panik. Bare fjern fluen og nyd din mad med god samvittighed.

Artiklen er baseret på informationer fra The Conversation, Videnskab.dk, Lad Bible og Statens Serum Institut.

Læs også: Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Andre Artikler

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.