De naturlige råvarer
Middelhavskosten fokuserer på at inkludere en bred vifte af sunde, naturlige fødevarer. Du bør især fylde tallerkenen med friske frugter, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Sunde fedtstoffer, som findes i ekstra jomfru olivenolie og avocado, er også en vigtig del af kosten. Fisk og skaldyr bør spises mindst to gange om ugen, mens indtaget af fjerkræ, æg og mejeriprodukter holdes til et moderat niveau. Rødt kød og forarbejdede fødevarer bør begrænses mest muligt, og det samme gælder for sukkerholdige drikke og raffinerede kornprodukter.
Middelhavskostens fordele
En af de største fordele ved middelhavskosten er dens evne til at fremme hjertesundhed. Ifølge en undersøgelse foretaget af 3 forskere fra Department of Medicine, Division of Geriatrics og Nutritional Science ved Washington University, St. Louis, Missouri kan denne kost hjælpe med at reducere risikoen for blandt andet slagtilfælde og hjerteanfald, men også hjælpe med vægttab.
Den har også vist sig at stabilisere blodsukkeret, hvilket gør den til et godt valg for dem, der ønsker at beskytte sig mod type 2-diabetes. En stor gennemgang af forskellige undersøgelser af nogle forskere fra blandt andet Institute of Neuroscience ved Trinity College Dublin påpeger også, at personer, der følger middelhavskost, oplever færre aldersrelaterede kognitive problemer, hvilket tyder på, at kosten kan beskytte hjernen.
Det handler om nydelse
Middelhavskost handler ikke kun om, hvad du spiser, men også om, hvordan du spiser. Fælles måltider og nydelsen af maden uden distraktioner fra skærme er centrale elementer. Det er altså ikke en diæt, men en livsstil, som kan medføre mange sundhedsmæssige fordele.
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og National Library of Medicine.