Alt du skal vide om E-vitamin

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

E-vitamin er et af de vitaminer, mange har hørt om, men som de færreste ved hvad gør godt for. Det har en lang række indvirkninger på kroppen, men kan også være risikabelt at få for meget af.

Kroppens membran
E-vitamin fungerer som en antioxidant, der beskytter kroppens fedtstoffer mod frie radikaler, som kan gøre dem dårlige og skade dem. Dette er særligt vigtigt for cellemembraner, som består af flerumættede fedtsyrer, der ikke kan produceres af kroppen selv. E-vitamin beskytter fedtstoffer mod nedbrydning og understøtter dermed en vigtig del af vores cellulære sundhed.

Symptomer på E-vitaminmangel kan omfatte muskeltræthed, balance- og synsforstyrrelser samt påvirkning af nervesystemet. Hos spædbørn kan mangel på E-vitamin også føre til hudlæsioner og hæmolytisk anæmi, som er en form for blodmangel.

Tidligere troede man, at store doser E-vitamin kunne reducere risikoen for hjertekarsygdomme, men flere studier har ifølge Netdoktor vist, at dette ikke er tilfældet. Tværtimod kan høje doser af E-vitamin fra kosttilskud føre til øget blødningstendens, hvilket understreger vigtigheden af at holde sig til de anbefalede mængder.

Fedtede fødevarer
E-vitamin findes naturligt i mange fødevarer, især dem der indeholder fedt. Nogle af de bedste kilder til E-vitamin inkluderer nødder, frø, kornprodukter, æg, fisk, ost og mælk. Da E-vitamin er fedtopløseligt, bliver det ofte fundet i fødevarer med et højt fedtindhold.

Læs også: Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Overdosering
Selvom E-vitamin er essentielt, bør man være forsigtig med overdosering. Ifølge anbefalingerne bør mænd indtage 10 milligram dagligt, mens kvinder bør indtage 8 milligram gennem kosten. Overdosering kan føre til hovedpine og fordøjelsesproblemer, og i ekstreme tilfælde kan det endda påvirke frugtbarheden. Det fleste mennesker får nok E-vitamin igennem kosten, og det er derfor vigtigt at konsultere en læge, før man begynder at tage ekstra tilskud.

Artiklen er baseret på informationer fra Netdoktor.

Læs også: Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Andre Artikler

Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Ny forskning peger på, at almindelige fødevarer kan spille en rolle for hjertesundheden.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.

34-årig mor døjede med almindelige hverdagsgener – det viste sig at være kræft

En 34-årig mor troede, hendes smerter skyldtes hverdagen – indtil en scanning afslørede kræften bag symptomerne.

Dropper du æggeblommen? Det kan koste dig vigtige næringsstoffer

Mange vælger æggehvider for at spise lettere og få mere protein, men forskning peger på, at blommen er mindst lige så vigtig.

Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Ny forskning peger på, at almindelige fødevarer kan spille en rolle for hjertesundheden.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.

34-årig mor døjede med almindelige hverdagsgener – det viste sig at være kræft

En 34-årig mor troede, hendes smerter skyldtes hverdagen – indtil en scanning afslørede kræften bag symptomerne.