Er det sundt at opvarme din mad i mikroovnen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er bekymrede for, om mikroovnen ødelægger de værdifulde næringsstoffer i maden. Vi hører ofte, at genopvarmning eller madlavning i mikroovnen kan være en hurtig løsning, men er det egentlig en sund måde at tilberede vores måltider på?

Ny og gammel forskning
Nogle undersøgelser har vist, at visse grøntsager mister en del af deres næringsindhold i mikroovnen. For eksempel viste en række forskere fra Laboratorio de Fitoquimica, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos i Spanien, at flavonoider – plantestoffer med antiinflammatoriske egenskaber – kan blive reduceret, når grøntsager som broccoli opvarmes i mikroovnen. Dette er dog ikke altid tilfældet.

En undersøgelse fra 2019, foretaget af en række forskere fra Beltsville Human Nutrition Research Center, undersøgte næringstabet i broccoli ved tilberedning i mikroovnen. De bemærkede, at tidligere studier havde varieret i tilberedningstid, temperatur og om broccolien var i vand. 

Resultaterne viste, at kortere tilberedningstider, som for eksempel ved at putte broccolien i mikroovnen i kun et minut, ikke kompromitterede næringsindholdet. Faktisk kunne både dampning og opvarmning i mikroovnen endda øge indholdet af flavonoider.

Et andet forskningsprojekt foretaget i 2020 på R&D, Conagra Brands i USA viste, at mikroovnen kunne bevare flere næringsstoffer, såsom C-vitamin, end andre tilberedningsmetoder, afhængig af madens tekstur og sammensætning. Selvom opvarmningen i mikroovnen kunne bevare flere flavonoider, viste forskningen også, at brugen af for meget vand under tilberedningen – som den mængde man typisk ville bruge til kogning – kunne medføre et fald i flavonoidindholdet. 

Læs også: Denne røde drik kan sænke dit blodtryk – især hvis du er over 60

Den enkelte fødevarer
Ifølge hovedforskeren Xianli Wu fra Beltsville Human Nutrition Research Center ved US Department of Agriculture, er der ikke en enkelt mekanisme, der forklarer, hvorfor opvarmning i mikroovnen kan øge flavonoidindholdet. Det er muligt, at mikroovnen gør flavonoiderne lettere at måle, måske ved at blødgøre plantens væv, og dermed gøre dem lettere at udtrække, snarere end at øge deres faktiske mængde. 

Xianli Wu understreger dog, at der ikke er noget entydigt svar på, om mikroovnen bevarer flere næringsstoffer end andre tilberedningsmetoder, da hver fødevare er forskellig med hensyn til tekstur og næringsindhold. “Når man ser på almindeligt anvendte husholdningsmetoder, er mikroovnen en foretrukken metode for mange plantemadvarer, men sandsynligvis ikke for alle”, fortæller han.

Beholdes næringsstofferne? 
Selvom mikroovnen kan reducere nogle næringsstoffer, er det ikke hele sandheden. Med den rette tilberedning kan mikroovnen faktisk være en skånsom metode til at bevare maden næringsværdi, men det kommer an på, hvilke fødevarer, man kigger på.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Når motion bliver medicin: Sådan hjælper løb hjernen efter dårlig kost

Læs også: Eksperter afslører: Denne olie kan overgå medicin mod inflammation

Andre Artikler

Ny forskning forbinder blodtryksmiddel med hæmning af kræftceller

En medicin, mange kender som et hverdagsmiddel mod forhøjet blodtryk, viser sig nu at have en helt anden...

Dette er de mest almindelige diabetes-symptomer

Diabetes viser sig på forskellige måder afhængigt af typen, men mange oplever de samme tidlige tegn.Her får...

Ny forskning: Første kliniske forsøg med lungekræftvaccine godkendt

En ny, eksperimentel vaccine mod lungekræft er på vej ind i kliniske forsøg og markerer et muligt vendepunkt...

Denne røde drik kan sænke dit blodtryk – især hvis du er over 60

Forskere har opdaget en overraskende drik, som kan spille en vigtig rolle for dit blodtryk, når du bliver ældre.

Ny forskning forbinder blodtryksmiddel med hæmning af kræftceller

En medicin, mange kender som et hverdagsmiddel mod forhøjet blodtryk, viser sig nu at have en helt anden...

Dette er de mest almindelige diabetes-symptomer

Diabetes viser sig på forskellige måder afhængigt af typen, men mange oplever de samme tidlige tegn.Her får...

Ny forskning: Første kliniske forsøg med lungekræftvaccine godkendt

En ny, eksperimentel vaccine mod lungekræft er på vej ind i kliniske forsøg og markerer et muligt vendepunkt...