Er det sundt at opvarme din mad i mikroovnen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er bekymrede for, om mikroovnen ødelægger de værdifulde næringsstoffer i maden. Vi hører ofte, at genopvarmning eller madlavning i mikroovnen kan være en hurtig løsning, men er det egentlig en sund måde at tilberede vores måltider på?

Ny og gammel forskning
Nogle undersøgelser har vist, at visse grøntsager mister en del af deres næringsindhold i mikroovnen. For eksempel viste en række forskere fra Laboratorio de Fitoquimica, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos i Spanien, at flavonoider – plantestoffer med antiinflammatoriske egenskaber – kan blive reduceret, når grøntsager som broccoli opvarmes i mikroovnen. Dette er dog ikke altid tilfældet.

En undersøgelse fra 2019, foretaget af en række forskere fra Beltsville Human Nutrition Research Center, undersøgte næringstabet i broccoli ved tilberedning i mikroovnen. De bemærkede, at tidligere studier havde varieret i tilberedningstid, temperatur og om broccolien var i vand. 

Resultaterne viste, at kortere tilberedningstider, som for eksempel ved at putte broccolien i mikroovnen i kun et minut, ikke kompromitterede næringsindholdet. Faktisk kunne både dampning og opvarmning i mikroovnen endda øge indholdet af flavonoider.

Et andet forskningsprojekt foretaget i 2020 på R&D, Conagra Brands i USA viste, at mikroovnen kunne bevare flere næringsstoffer, såsom C-vitamin, end andre tilberedningsmetoder, afhængig af madens tekstur og sammensætning. Selvom opvarmningen i mikroovnen kunne bevare flere flavonoider, viste forskningen også, at brugen af for meget vand under tilberedningen – som den mængde man typisk ville bruge til kogning – kunne medføre et fald i flavonoidindholdet. 

Læs også: Forskere afslører ny vej til kræftmedicin, der kan redde millioner

Den enkelte fødevarer
Ifølge hovedforskeren Xianli Wu fra Beltsville Human Nutrition Research Center ved US Department of Agriculture, er der ikke en enkelt mekanisme, der forklarer, hvorfor opvarmning i mikroovnen kan øge flavonoidindholdet. Det er muligt, at mikroovnen gør flavonoiderne lettere at måle, måske ved at blødgøre plantens væv, og dermed gøre dem lettere at udtrække, snarere end at øge deres faktiske mængde. 

Xianli Wu understreger dog, at der ikke er noget entydigt svar på, om mikroovnen bevarer flere næringsstoffer end andre tilberedningsmetoder, da hver fødevare er forskellig med hensyn til tekstur og næringsindhold. “Når man ser på almindeligt anvendte husholdningsmetoder, er mikroovnen en foretrukken metode for mange plantemadvarer, men sandsynligvis ikke for alle”, fortæller han.

Beholdes næringsstofferne? 
Selvom mikroovnen kan reducere nogle næringsstoffer, er det ikke hele sandheden. Med den rette tilberedning kan mikroovnen faktisk være en skånsom metode til at bevare maden næringsværdi, men det kommer an på, hvilke fødevarer, man kigger på.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Ny diæt overrasker forskere: Slår medicin mod irritabel tyktarm

Læs også: Kan forarbejdet mad være sundt? Her er eksperternes svar

Andre Artikler

Bestemt form for kræft breder sig blandt unge – og forskerne frygter udviklingen

Det viser sig, at nogle bestemte forhold spiller en langt større rolle for udviklingen af tyktarmskræft, end mange hidtil har antaget.

Forskere afslører ny vej til kræftmedicin, der kan redde millioner

Guava kan vise sig at være mere end en eksotisk frugt på morgenbordet. Nye forskningsresultater afslører, at molekyler...

Sådan stopper du en forkølelse, før den begynder

Når du mærker de første tegn på en kildrende hals, begyndende træthed eller en lettere snue, er det...

Ny diæt overrasker forskere: Slår medicin mod irritabel tyktarm

Et nyt svensk studie kaster lys over en overraskende effektiv diæt mod irritabel tyktarm.Over 70 procent oplevede...

Bestemt form for kræft breder sig blandt unge – og forskerne frygter udviklingen

Det viser sig, at nogle bestemte forhold spiller en langt større rolle for udviklingen af tyktarmskræft, end mange hidtil har antaget.

Forskere afslører ny vej til kræftmedicin, der kan redde millioner

Guava kan vise sig at være mere end en eksotisk frugt på morgenbordet. Nye forskningsresultater afslører, at molekyler...

Sådan stopper du en forkølelse, før den begynder

Når du mærker de første tegn på en kildrende hals, begyndende træthed eller en lettere snue, er det...