Er det sundt at opvarme din mad i mikroovnen?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange er bekymrede for, om mikroovnen ødelægger de værdifulde næringsstoffer i maden. Vi hører ofte, at genopvarmning eller madlavning i mikroovnen kan være en hurtig løsning, men er det egentlig en sund måde at tilberede vores måltider på?

Ny og gammel forskning
Nogle undersøgelser har vist, at visse grøntsager mister en del af deres næringsindhold i mikroovnen. For eksempel viste en række forskere fra Laboratorio de Fitoquimica, Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos i Spanien, at flavonoider – plantestoffer med antiinflammatoriske egenskaber – kan blive reduceret, når grøntsager som broccoli opvarmes i mikroovnen. Dette er dog ikke altid tilfældet.

En undersøgelse fra 2019, foretaget af en række forskere fra Beltsville Human Nutrition Research Center, undersøgte næringstabet i broccoli ved tilberedning i mikroovnen. De bemærkede, at tidligere studier havde varieret i tilberedningstid, temperatur og om broccolien var i vand. 

Resultaterne viste, at kortere tilberedningstider, som for eksempel ved at putte broccolien i mikroovnen i kun et minut, ikke kompromitterede næringsindholdet. Faktisk kunne både dampning og opvarmning i mikroovnen endda øge indholdet af flavonoider.

Et andet forskningsprojekt foretaget i 2020 på R&D, Conagra Brands i USA viste, at mikroovnen kunne bevare flere næringsstoffer, såsom C-vitamin, end andre tilberedningsmetoder, afhængig af madens tekstur og sammensætning. Selvom opvarmningen i mikroovnen kunne bevare flere flavonoider, viste forskningen også, at brugen af for meget vand under tilberedningen – som den mængde man typisk ville bruge til kogning – kunne medføre et fald i flavonoidindholdet. 

Læs også: Et grønt æble om dagen er en nem måde at styrke din sundhed på

Den enkelte fødevarer
Ifølge hovedforskeren Xianli Wu fra Beltsville Human Nutrition Research Center ved US Department of Agriculture, er der ikke en enkelt mekanisme, der forklarer, hvorfor opvarmning i mikroovnen kan øge flavonoidindholdet. Det er muligt, at mikroovnen gør flavonoiderne lettere at måle, måske ved at blødgøre plantens væv, og dermed gøre dem lettere at udtrække, snarere end at øge deres faktiske mængde. 

Xianli Wu understreger dog, at der ikke er noget entydigt svar på, om mikroovnen bevarer flere næringsstoffer end andre tilberedningsmetoder, da hver fødevare er forskellig med hensyn til tekstur og næringsindhold. “Når man ser på almindeligt anvendte husholdningsmetoder, er mikroovnen en foretrukken metode for mange plantemadvarer, men sandsynligvis ikke for alle”, fortæller han.

Beholdes næringsstofferne? 
Selvom mikroovnen kan reducere nogle næringsstoffer, er det ikke hele sandheden. Med den rette tilberedning kan mikroovnen faktisk være en skånsom metode til at bevare maden næringsværdi, men det kommer an på, hvilke fødevarer, man kigger på.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Spis din grapefrugt på dette tidspunkt for maksimale fordele

Læs også: Sådan får du en halloween uden huller i tænderne

Andre Artikler

Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

Kinakål i tomatsauce er både nem, sund og mættende, og bedst af alt, så klarer den sig næsten selv i ovnen og kræver næsten ingen forberedelse.

John døde 17 gange på 13 minutter: Det han så, får hårene til at rejse sig

Efter 17 hjertestop på 13 minutter vågnede John igen – med en oplevelse, han aldrig vil glemme.

Et grønt æble om dagen er en nem måde at styrke din sundhed på

Grønne æbler er en sprød, syrlig og næringsrig frugt, der kan gavne både hjertet, fordøjelsen og den generelle...

Forskere: Et simpelt ankelmål kan afsløre dit blodtryk lige så præcist som armen

Et nyt gennembrud fra forskere ved University of Exeter kan ændre måden, vi måler blodtryk på for altid....

Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

Kinakål i tomatsauce er både nem, sund og mættende, og bedst af alt, så klarer den sig næsten selv i ovnen og kræver næsten ingen forberedelse.

John døde 17 gange på 13 minutter: Det han så, får hårene til at rejse sig

Efter 17 hjertestop på 13 minutter vågnede John igen – med en oplevelse, han aldrig vil glemme.

Et grønt æble om dagen er en nem måde at styrke din sundhed på

Grønne æbler er en sprød, syrlig og næringsrig frugt, der kan gavne både hjertet, fordøjelsen og den generelle...