Undgå at opvarme din mad i plastikbeholdere! Så farligt er det

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange af os bruger mikroovnen dagligt, hvor vi opvarmer rester fra dagen før i vores plastikbeholdere. Men burde man begynde at putte maden over på en tallerken i stedet for?

Der er en udbredt bekymring for, om plastmaterialer kan afgive skadelige stoffer, når de udsættes for varme i mikroovnen. En undersøgelse foretaget af en række forskere fra blandt andet Georgetown University Medical Center i USA har peget på, at visse plasttyper kan frigive kemikalier som ftalater, der kan være hormonforstyrrende, når de opvarmes. Disse kemikalier kan potentielt påvirke vores helbred negativt, især når vi gentagne gange opvarmer mad i plastik.

Risikoen ved opvarmning i plastik
Det er ikke alle plastmaterialer, der er beregnet til brug i mikroovnen. Nogle typer plastik indeholder stoffer, som kan blive frigivet ved høje temperaturer, og disse stoffer kan ende i maden, vi spiser. De kan også dryppe fra kondens ned i maden, hvis eksempelvis låget er i plast, fortæller Rolf Halden, professor og direktør ved the Biodesign Center for Environmental Health Engineering på Arizona State University. Forskning har vist, at denne eksponering kan være skadelig, især for børn og gravide, da det kan påvirke hormonerne.

Andre alternativer
Ftalater findes i alt fra legetøj til cremer, men der mangler stadigvæk forskning på området. Eksperter anbefaler dog at bruge mikrobølgesikre beholdere fremstillet af glas eller keramik for at minimere risikoen. Plastik, der mister sin form, bør også kasseres, da det kan lække flere kemikalier.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

Læs også: Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

Andre Artikler

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.

Disse sundhedstrends forventes at vinde frem i 2026, vurderer eksperter

Flere mennesker forventes i 2026 at investere både mere tid og flere økonomiske ressourcer i sundhed - her er de nyeste trends.

Disse sunde vaner kan gøre hjernen op til otte år yngre

Ny forskning tyder på, at daglige vaner kan påvirke hjernens biologiske alder med op til otte år – selv hos mennesker med kroniske helbredsproblemer.

Patricks diæt med udelukkende kød og æg førte til en stor forvandling

En mands selv­dokumenterede år på en streng kød- og ægdiæt giver nyt indblik i, hvordan ensidige kostvalg kan påvirke både vægt og hverdag.

Eksperter forklarer hvorfor B12-tilskud ikke er lige effektive for alle

En ny forskningsgennemgang viser, at kroppen kan reagere meget forskelligt på B12-tilskud — og at typen af B12 måske spiller en større rolle, end mange tror.