Undgå at opvarme din mad i plastikbeholdere! Så farligt er det

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange af os bruger mikroovnen dagligt, hvor vi opvarmer rester fra dagen før i vores plastikbeholdere. Men burde man begynde at putte maden over på en tallerken i stedet for?

Der er en udbredt bekymring for, om plastmaterialer kan afgive skadelige stoffer, når de udsættes for varme i mikroovnen. En undersøgelse foretaget af en række forskere fra blandt andet Georgetown University Medical Center i USA har peget på, at visse plasttyper kan frigive kemikalier som ftalater, der kan være hormonforstyrrende, når de opvarmes. Disse kemikalier kan potentielt påvirke vores helbred negativt, især når vi gentagne gange opvarmer mad i plastik.

Risikoen ved opvarmning i plastik
Det er ikke alle plastmaterialer, der er beregnet til brug i mikroovnen. Nogle typer plastik indeholder stoffer, som kan blive frigivet ved høje temperaturer, og disse stoffer kan ende i maden, vi spiser. De kan også dryppe fra kondens ned i maden, hvis eksempelvis låget er i plast, fortæller Rolf Halden, professor og direktør ved the Biodesign Center for Environmental Health Engineering på Arizona State University. Forskning har vist, at denne eksponering kan være skadelig, især for børn og gravide, da det kan påvirke hormonerne.

Andre alternativer
Ftalater findes i alt fra legetøj til cremer, men der mangler stadigvæk forskning på området. Eksperter anbefaler dog at bruge mikrobølgesikre beholdere fremstillet af glas eller keramik for at minimere risikoen. Plastik, der mister sin form, bør også kasseres, da det kan lække flere kemikalier.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Andre Artikler

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.

Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Julen samler mange mennesker omkring mad og fællesskab. Samtidig giver højtiden bedre betingelser for smitte.

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Forskere leder fortsat efter klare svar på, hvordan vi ældes sundt. Et nyt studie peger på mønstre fremfor faste regler.