Nedbrydning af giftstoffer
Molybdæn er afgørende for en række enzymprocesser i kroppen, herunder nedbrydningen af skadelige sulfitter og toksiner, der kan skabe allergiske reaktioner og andre sundhedsproblemer. Sulfitter findes naturligt i fødevarer og tilsættes også ofte som konserveringsmiddel. Hvis de ophobes i kroppen, kan det udløse allergiske reaktioner som diarré, hudproblemer, vejrtrækningsbesvær og en reducering af gavnlige bakterier i tarmfloraen.
Mineralet optages effektivt fra kosten og lagres i lever og nyrer, men udskilles hurtigt, hvis det er i overskud. Det findes primært i bælgfrugter, nødder, æg, kornprodukter og lever. Det præcise behov for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det anslås at ligge på omkring 75 mikrogram om dagen for en almindelig voksen. Dog grundet usikkerheden, så er anbefalingerne højere, og de ligger mellem 75-250 mikrogram om dagen. Det anslås, at voksne danskere får imellem 100-150 mikrogram om dagen, men det er svært at måle i kroppen.
Mangel og overdosering
For lidt molybdæn kan føre til alvorlige helbredsproblemer. Ifølge Netdoktor kan mangel på molybdæn resultere i bevidsthedsforstyrrelser, især ved langvarig kunstig ernæring. Det ses også ved en sjælden stofskiftesygdom, der forhindrer korrekt indbygning af molybdæn i enzymerne, som resulterer i mental retardering.
For høje niveauer af molybdæn i kroppen kan føre til alvorlige sundhedsproblemer som kobbermangel, der kan resultere i blodmangel og urin-syregigt-lignende symptomer. I sjældne tilfælde kan overdreven indtagelse også muligvis føre til nyresvigt, nedsat fertilitet og skader på knoglerne.
Hvad er risikoen?
Selvom det lyder skræmmende, er det vigtigt at bemærke, at molybdænmangel er yderst sjælden. De fleste mennesker får tilstrækkeligt af dette mineral gennem en almindelig kost, og risikoen for mangel er næsten ikke-eksisterende for de fleste af os. Men som med alle næringsstoffer, kan for meget og for lidt være skadeligt, så det er bedst at holde sig til en varieret kost uden overdrivelser.
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og Netdoktor.