Disse 5 almindelige madvarer kan skade din hjerne!

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Der er nogle fødevarer, der kan skade hjernens sundhed mere, end de gavner. For at bevare en skarp hjerne og mindske risikoen for demens og andre aldersrelaterede sygdomme, bør du begrænse eller helt undgå visse madvarer.

Her er fem fødevarer opstillet af Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, du bør undgå:

  1. Det dårlige kød
    For meget rødt kød, især kødpålæg, kan øge risikoen for hjertekarsygdomme og kræft, hvilket også kan påvirke hjernens sundhed. Hold indtaget til under 500 gram om ugen, svarende til 2-3 hovedmåltider.
  2. Fedtstofskilden
    Smør og andre animalske fedtstoffer er fyldt med mættet fedt, som kan føre til tilstoppede blodkar, også i hjernen. Skift det ud med planteolier som olivenolie eller margarine.
  3. Morgenmads pålægget
    Ost er lækkert, men det er også en stor kilde til mættet fedt. For meget ost kan bidrage til en usund hjerne, så hold det til et minimum.
  4. Den søde tand
    Sukkerholdige fødevarer som kager, slik og sukkerholdige drikke får blodsukkeret til at stige hurtigt, men det falder også hurtigt igen. Denne ustabile energiforsyning kan påvirke hjernens funktion.
  5. Det hurtige valg
    Fastfood er ofte fuld af fedt, salt og sukker, som ikke er godt for hverken kroppen eller hjernen. Så begræns dit forbrug og prøv eventuelt andre sundere alternativer, når du gerne vil bestille takeaway.

Ved at reducere indtaget af disse fødevarer kan du hjælpe din hjerne med at forblive sund og skarp. Små ændringer i kosten kan gøre en stor forskel for dit mentale helbred. Tag et skridt ad gangen, så det er overkommeligt. Det vigtigste er, at du ændrer dine vaner og tænker sundere.

Artiklen er baseret på informationer fra Center for Sund Aldring.

Læs også: Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Andre Artikler

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.