Sådan kan du spise alt mad med god samvittighed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere og flere opdeler mad i ‘sundt’ og ‘usundt’. Men i stedet for at tænke så sort-hvidt om maden på din tallerken, bør du måske hellere fokusere på en anden faktor. 

Balance skaber sundhed
Mange populære kure, som keto og stenalderkost, får os til at tro, at vi bliver sundere, hvis vi skærer bestemte madvarer ud af vores kost. Men ifølge Ernæringsteamet hos Landbrug & Fødevarer kan det at fjerne hele fødevaregrupper fra kosten faktisk være skadeligt. Det kan nemlig gøre det sværere at få alle de nødvendige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og proteiner. Fjerner du eksempelvis animalske produkter fra din daglige kost, skal man være meget opmærksom på at få calcium, protein, jern, vitamin B12 og en række andre næringsstoffer fra andre fødevarer. 

Ernæringsteamet mener, at det ikke behøver at være så svært at spise sundt. Hvis du spiser varieret, kan du tillade dig at nyde lidt af det hele uden dårlig samvittighed. Det er nemlig det samlede billede af din kost, der tæller, ikke om du har undgået et stykke chokolade eller en burger. Denne tilgang kan faktisk gøre sundhed mere overkommelig.

Kost som helhed
Det er selvfølgelig ikke sundt at leve af slik og chips, men en lille portion nu og da vil ikke ødelægge din sundhed. Det, der betyder noget, er helheden i din kost. Følg rådet om at spise en kost baseret på mange planter, som er varieret, og så er der også plads til lidt søde sager. Fokuser på balance fremfor at bekymre dig over, hvilke madvarer der er forbudte og anses for ‘usunde’.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Landbrug & Fødevarer.

Læs også: Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

Læs også: Hvordan GLP-1 medicin ændrer spisevaner i julen

Andre Artikler

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.

Det vigtigste råd fødevareeksperter giver hvert år til julekokke

En lille køkkenfejl juleaften kan være nok til at give hele familien en uventet mavepine.

Derfor falder humøret om vinteren – og hvordan du kan modvirke det

Forskning viser, at små ændringer i hverdagen kan gøre vintermånederne både lettere og mere energifyldte.

Sådan opstår madforgiftning – og sådan undgår du den

Mavekramper, kvalme og feber efter et måltid skyldes ikke altid “dårlig fordøjelse”. Ofte er årsagen mere konkret og i mange tilfælde til at undgå.

Hvorfor 24 timers vågenhed svarer til alkoholpåvirkning

Selv få sekunders mikrosøvn kan sætte både din sikkerhed og din koncentration på spil.