Sådan kan du spise alt mad med god samvittighed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere og flere opdeler mad i ‘sundt’ og ‘usundt’. Men i stedet for at tænke så sort-hvidt om maden på din tallerken, bør du måske hellere fokusere på en anden faktor. 

Balance skaber sundhed
Mange populære kure, som keto og stenalderkost, får os til at tro, at vi bliver sundere, hvis vi skærer bestemte madvarer ud af vores kost. Men ifølge Ernæringsteamet hos Landbrug & Fødevarer kan det at fjerne hele fødevaregrupper fra kosten faktisk være skadeligt. Det kan nemlig gøre det sværere at få alle de nødvendige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og proteiner. Fjerner du eksempelvis animalske produkter fra din daglige kost, skal man være meget opmærksom på at få calcium, protein, jern, vitamin B12 og en række andre næringsstoffer fra andre fødevarer. 

Ernæringsteamet mener, at det ikke behøver at være så svært at spise sundt. Hvis du spiser varieret, kan du tillade dig at nyde lidt af det hele uden dårlig samvittighed. Det er nemlig det samlede billede af din kost, der tæller, ikke om du har undgået et stykke chokolade eller en burger. Denne tilgang kan faktisk gøre sundhed mere overkommelig.

Kost som helhed
Det er selvfølgelig ikke sundt at leve af slik og chips, men en lille portion nu og da vil ikke ødelægge din sundhed. Det, der betyder noget, er helheden i din kost. Følg rådet om at spise en kost baseret på mange planter, som er varieret, og så er der også plads til lidt søde sager. Fokuser på balance fremfor at bekymre dig over, hvilke madvarer der er forbudte og anses for ‘usunde’.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse og Landbrug & Fødevarer.

Læs også: Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Læs også: Det kan ske med din krop, når du dropper kulhydrater i 14 dage

Andre Artikler

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...

Hvilken giver flest sundhedsfordele? Matcha eller Grøn Te

Matcha og grøn te stammer begge fra Camellia sinensis-planten, men forskelle i dyrkning og tilberedning giver variation i...

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...