Kobbermangel kan føre til Alzheimers

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kobber er måske ikke det første, du tænker på, når det gælder essentielle mineraler, men det spiller en afgørende rolle i vores krop. Uanset om det handler om at danne røde blodlegemer, holde nerverne i topform eller støtte immunsystemet, så har kobber en finger med i spillet. Og det bedste af det hele er, at kobber findes i mange af de fødevarer, vi allerede spiser. Så vil du undgå sygdomme som Alzheimers, så læs med her.

Kroppen kan ikke fungere uden kobber
Kobber er nødvendig for en række kropsfunktioner, herunder produktionen af røde blodlegemer, vedligeholdelse af knogler, blodkar, nerver, dannelsen af kollagen, samt optagelsen af jern. En tilstrækkelig mængde kobber i kosten kan endda hjælpe med at forebygge hjertekarsygdomme og knogleskørhed. 

Kemiker Chris Chang, som er en del af Sackler Sabbatical Exchange Program i Berkeley Californien, påviste i 2016, at kobber fungerer som en slags dæmper for nerveceller: “Kobber er som en bremse eller en lysdæmper, én for hver nervecelle”. Så når kobberniveauet falder i cellerne, kan de genoptage signaleringen.

Husk at spise kobber
En gennemsnitlig voksen person skal have omkring 900 mikrogram kobber hver dag, hvilket er lavt sammenlignet med andre mineraler. Kobbermangel er også en sjældenhed, men det kan medføre alvorlige helbredsproblemer. Et lavt kobberniveau kan føre til anæmi, lav kropstemperatur og endda knoglebrud. 

Chris Chang og hans kollegaer har også en hypotese om, at kobbermangel kan kobles til Alzheimers. Kobberet kan ophobe sig på usædvanlige måder, hvilket kan medføre, at amyloide plaques dannes på en nervecelle. Dette kan lede til Alzheimers og andre neurodegenerative sygdomme. Det er derfor vigtigt at sikre, at man får nok kobber gennem kosten, især gennem fødevarer som skaldyr, nødder, bønner, lever, kakao og fuldkorn.

Læs også: Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

Balancen er nøglen
Selvom kobber er afgørende for sundheden, er det vigtigt at holde balancen. For meget kobber kan også være giftigt og medføre symptomer som kvalme, svimmelhed og maveproblemer. Derfor anbefales det at få kobber fra fødevarer fremfor kosttilskud, medmindre en læge har anbefalet andet. Husk, at en varieret og balanceret kost som regel er tilstrækkelig til at dække behovet for kobber.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: Disse madvarer bør du undgå helt, hvis du har problemer med din mavesyre

Andre Artikler

Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

Vidste du, at frosne frugter kan være lige så sunde som friske?Den amerikanske diætist Nathalie Rizzo deler,...

Denne sunde rabarber trifli smager som barndommens sommer

Er du vild med trifli, men vil du gerne skære ned på sukkeret? Så skal du prøve denne lette og friske opskrift på sund rabarber trifli!

Derfor føler alle mennesker smerte forskelligt

Når vi slår tåen, bider vi tænderne sammen. Når nogen spiller en hel finale med en brækket kæbe,...

33-årig håndværker troede han var øm efter arbejde – virkeligheden var langt værre

Han mærkede smerterne hver dag, men intet kunne forberede ham på, hvad lægerne faktisk ville finde.

Diætist afslører: Denne frugt har hun altid i fryseren

Vidste du, at frosne frugter kan være lige så sunde som friske?Den amerikanske diætist Nathalie Rizzo deler,...

Denne sunde rabarber trifli smager som barndommens sommer

Er du vild med trifli, men vil du gerne skære ned på sukkeret? Så skal du prøve denne lette og friske opskrift på sund rabarber trifli!

Derfor føler alle mennesker smerte forskelligt

Når vi slår tåen, bider vi tænderne sammen. Når nogen spiller en hel finale med en brækket kæbe,...