Skab ro i maven med denne lækre bagte salat med valnøddecrunch

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Lider du af irritabel tyktarm eller gener med fordøjelsen? Så er der gode nyheder! Med Low FODMAP-diæten kan du mindske symptomer som oppustethed og mavesmerter. Vi præsenterer dig her for en opskrift, der er både velsmagende og mavevenlig.

Hvad er FODMAP?
FODMAP’s er en gruppe kulhydrater, som findes i mange almindelige fødevarer, og som for nogle kan være svære at fordøje. Når disse kulhydrater ikke bliver optaget korrekt i tarmen, kan de give generende symptomer som oppustethed, luft i maven og skiftende afføring – især for personer med irritabel tyktarm (IBS). Ved at følge en Low FODMAP-diæt reducerer du indtaget af disse kulhydrater, og dermed mindsker de ubehagelige symptomer.

En vigtig del af diæten er at følge et regelmæssigt måltidsmønster med 4-6 daglige måltider og sikre et tilstrækkeligt væskeindtag. Det er en måde at tage kontrol over fordøjelsen på, så du kan få en mere harmonisk hverdag. Her får du en udvalgt opskrift fra bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.

Lækker grønkålssalat med rodfrugter og valnøddecrunch

Ingredienser

Læs også: 5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

  • 20 g grønkålsblade (almindelig grønkål eller spæde grønkålsblade)
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 1 mellemstor pastinak
  • Olivenolie
  • Tørret rosmarin
  • 15 g valnødder
  • Dild
  • Evt. friske ærteskud og rød havesyre
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Skyl grønkålen og lad den tørre.
  2. Skræl gulerødder og pastinak, og skær dem i stave.
  3. Bag gulerod- og pastinakstavene i ovnen med lidt olivenolie og rosmarin, til de er let møre, og lad dem afkøle.
  4. Hak valnødder og dild groft og bland det sammen.
  5. Anret grønkålen på et fad og fordel de afkølede rodfrugter ovenpå sammen med evt. ærteskud og rød havesyre.
  6. Fordel valnøddeblandingen over salaten.
  7. Krydr med salt og peber, og pres citronsaft henover.

Server retten som tilbehør til varm mad eller nyd den som en frokostsalat – måske med lidt ris for ekstra fylde.

Artiklen er baseret på informationer fra Helse og bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

Andre Artikler

Nye nordiske sundhedsdata viser voksende ulighed og stigende overvægt

Nye nordiske sundhedsdata afslører markante forskydninger i kost, aktivitet og overvægt.

Sådan undgår du, at alkohol ødelægger julen

Julens sociale forventninger øger presset på indtag af alkohol, men små valg i december kan hjælpe dig på vej.

Sådan undgår du sygdom og ulykker i december

Eksperter fremhæver en række mindre omtalte farer, som typisk opstår, når december samler mennesker tæt og som kan have dødelige konsekvenser.

Eksperter: Vitaminvingummier er dyre og unødvendige for de fleste børn

Forbruget af børnevenlige kosttilskud vokser, men sundhedsfaglige eksperter advarer om, at de kan skade mere end de gavner.

Nye nordiske sundhedsdata viser voksende ulighed og stigende overvægt

Nye nordiske sundhedsdata afslører markante forskydninger i kost, aktivitet og overvægt.

Sådan undgår du, at alkohol ødelægger julen

Julens sociale forventninger øger presset på indtag af alkohol, men små valg i december kan hjælpe dig på vej.

Sådan undgår du sygdom og ulykker i december

Eksperter fremhæver en række mindre omtalte farer, som typisk opstår, når december samler mennesker tæt og som kan have dødelige konsekvenser.