Hvad er FODMAP?
FODMAP’s er en gruppe kulhydrater, som findes i mange almindelige fødevarer, og som for nogle kan være svære at fordøje. Når disse kulhydrater ikke bliver optaget korrekt i tarmen, kan de give generende symptomer som oppustethed, luft i maven og skiftende afføring – især for personer med irritabel tyktarm (IBS). Ved at følge en Low FODMAP-diæt reducerer du indtaget af disse kulhydrater, og dermed mindsker de ubehagelige symptomer.
En vigtig del af diæten er at følge et regelmæssigt måltidsmønster med 4-6 daglige måltider og sikre et tilstrækkeligt væskeindtag. Det er en måde at tage kontrol over fordøjelsen på, så du kan få en mere harmonisk hverdag. Her får du en udvalgt opskrift fra bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.
Lækker grønkålssalat med rodfrugter og valnøddecrunch
Ingredienser
- 20 g grønkålsblade (almindelig grønkål eller spæde grønkålsblade)
- 2 mellemstore gulerødder
- 1 mellemstor pastinak
- Olivenolie
- Tørret rosmarin
- 15 g valnødder
- Dild
- Evt. friske ærteskud og rød havesyre
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Skyl grønkålen og lad den tørre.
- Skræl gulerødder og pastinak, og skær dem i stave.
- Bag gulerod- og pastinakstavene i ovnen med lidt olivenolie og rosmarin, til de er let møre, og lad dem afkøle.
- Hak valnødder og dild groft og bland det sammen.
- Anret grønkålen på et fad og fordel de afkølede rodfrugter ovenpå sammen med evt. ærteskud og rød havesyre.
- Fordel valnøddeblandingen over salaten.
- Krydr med salt og peber, og pres citronsaft henover.
Server retten som tilbehør til varm mad eller nyd den som en frokostsalat – måske med lidt ris for ekstra fylde.
Artiklen er baseret på informationer fra Helse og bogen ‘Glade tarme med low FODMAP Diet salater’ af Rebecca Østergaard.