Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kød er en elsket del af mange af danskernes kost, men flere studier viser, at især rødt kød kan øge risikoen for kræft. Derfor er det en god idé at tænke over alternativer til kødbaserede retter. Prøv for eksempel denne smagfulde vegetar bolognese med squashspaghetti.

Risikoen for kræft
Det er særligt kød fra firbenede dyr som okse, kalv, lam og gris, der er forbundet med øget risiko for kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan indtaget af særligt forarbejdet kød fra disse dyr øge risikoen for kræft i tyk- og endetarmen. Der er dog også flere beviser for, at der er en øget risiko for uforarbejdet kød.

Forskningen er ikke helt klar over, præcis hvorfor rødt kød er kræftfremkaldende, men det antages, at hæm-jern, der findes i kødet, samt de stoffer, der dannes ved stegning, røgning og saltning, kan spille en rolle. Jo mørkere stegeskorpen er, jo flere af de kræftfremkaldende stoffer dannes der.

Bemærk, at betegnelsen ‘rødt kød’ ikke refererer til, hvor gennemstegt kødet er. Det dækker derimod over kød fra dyr som okse, kalv, lam og gris.

Vegetar bolognese med squashspaghetti
Her får du en lækker opskrift på en vegetarisk bolognese, der er sundere for dig og mindsker risikoen for kræft.

Læs også: Grøn i en skål: Poke bowl med blomkålsris og ponzusauce

4 personer

Ingredienser

  • 2-3 squash (til squashspaghetti)
  • 300 g champignoner
  • 1 aubergine
  • 2 rødløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 75 g soltørrede tomater i olie
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 100 g kikærter, udblødte og kogte
  • 1 spsk miso
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 tsk tørret timian eller 2 tsk frisk
  • ½ spsk frisk rosmarin eller 1 spsk tørret
  • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber
  • Ekstra jomfruolivenolie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Skyl og skær auberginen i skiver, salt dem og lad dem dryppe af i 15 minutter. Skyl saltet af, tør dem og skær i mindre stykker.
  2. Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt champignon og aubergine, og svits til de tager farve.
  3. Tilsæt hakkede tomater, soltørrede tomater, kikærter, miso og bouillon. Lad det simre i 10-15 minutter under låg. Smag til med krydderurter, salt og peber.
  4. Lav squashspaghetti ved at anvende en spiralizer eller din kartoffelskræller til at lave lange strimler. Svits dem kort i olivenolie, hvis du vil have dem varme, ellers servér dem rå.
  5. Anret squashspaghetti på tallerkener og top med bolognese. Pynt med frisk timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Grønne smagfulde burgerbøffer - den ultimative kødfri favorit

Læs også: Her er det bedste tidspunkt at spise aftensmad på

Andre Artikler

Snacks du måske troede var usunde – men som faktisk er supersunde

Drop skyldfølelsen og tag en snack! Flere diætister fremhæver nu snacks, der ofte bliver misforstået – men som...

10 nemme måder at få flere bælgfrugter ind i din hverdag

Flere bælgfrugter i kosten lyder måske som en besværlig mission, men det behøver det slet ikke være.Her...

Slut med impulskøb! Sådan handler du sundt og billigt

Det kan virke uoverskueligt at handle sundt, billigt og bæredygtigt på én gang – men med lidt planlægning...

Grøn i en skål: Poke bowl med blomkålsris og ponzusauce

Prøv denne lækre grønne version af poke bowlen - super nem og velsmagende.

Snacks du måske troede var usunde – men som faktisk er supersunde

Drop skyldfølelsen og tag en snack! Flere diætister fremhæver nu snacks, der ofte bliver misforstået – men som...

10 nemme måder at få flere bælgfrugter ind i din hverdag

Flere bælgfrugter i kosten lyder måske som en besværlig mission, men det behøver det slet ikke være.Her...

Slut med impulskøb! Sådan handler du sundt og billigt

Det kan virke uoverskueligt at handle sundt, billigt og bæredygtigt på én gang – men med lidt planlægning...