Mange tror, at kikærter er besværlige at tilberede, men det er faktisk super nemt, og de er perfekte til både hverdag og fest. Og så er de selvfølgelig en sund og mættende ingrediens, som er fyldt med proteiner. Bruger du tørre kikærter, skal de stå i vand fra dagen forinden og derefter koges i 45 minutter. Du kan også bruge kikærter på dåse eller fra en karton, hvis det skal gå hurtigere. Her får du fem kreative måder at bruge kikærter på – og en opskrift på grove falafler.
5 gode måder at bruge kikærter på
- Falafler
Kikærter er uundværlige, når det kommer til at lave sprøde og velsmagende falafler. De små kugler med en knasende overflade og krydret indre er et hit i eksempelvis pitabrød eller wraps. - Hummus
Den klassiske kikærtecreme, hummus, er et globalt hit. Den kan bruges som dip, smørelse på brød eller som en del af en tapas-anretning. Den er fyldt med smag fra hvidløg, spidskommen og citronsaft. - Kødfrie gryderetter
Tilsæt kikærter til dine gryderetter for at gøre dem mere mættende. Kikærter holder formen og er perfekte til at tilføje fylde til retter med eller uden kød. - Salater
Kikærter gør enhver salat mere mættende og velsmagende. De kan nemt tilsættes i kolde salater som en nærende og proteinrig ingrediens. Du kan også stege dine kikærter i krydderier for at give dem mere smag. - Suppe
Kikærter er perfekte i supper. Du kan blende dem for en cremet konsistens eller lade dem være hele, som de er, for lidt ekstra bid.
Grove falafler
Opskriften giver ca. 20-22 stk.
Ingredienser
- 350 g ærte- og bønneblanding
- 100 g majs (fra frost eller dåse)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 2 gulerødder (ca. 100 g)
- 1 tsk loppefrøskaller + ¼ dl vand
- 2 tsk citronsaft
- 1 spsk tahin
- 30 g kikærtemel
- 50 g rismel
- ¾ tsk salt
- Friskkværnet peber
- ½ tsk chili
- 1 ½ tsk spidskommen
- 1 tsk koriander
- 25 g sesamfrø
Fremgangsmåde:
- Kom ærte- og bønneblandingen og frosne majs i en skål. Hæld kogende vand over og lad det stå, indtil de er optøet. Dræn derefter væsken fra. Bruger du majs fra dåse, skal du putte dem i efter blandingen er optøet, så væsken drænes fra.
- Rør loppefrøskallerne med vand og lad det trække i 5 minutter, indtil det bliver til en gelé.
- Blend løg, hvidløg og gulerødder i en foodprocessor, indtil de er groft hakket.
- Tilsæt resten af ingredienserne (undtagen sesamfrø) og blend, indtil massen er sammenhængende.
- Rør sesamfrøene i og form 20-22 falafler og put dem på en bageplade med bagepapir på.
- Bag falaflerne ved 175°C varmluft i 30 minutter. Vend dem halvvejs for en ensartet farve.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og DR.