Næringstoffet kolin
Studiet har vist, at æg bidrager med essentielle næringsstoffer som kolin, som hjælper kroppen med at opbygge cellemembraner og holder vores energiomsætning i gang. Kolin er desuden med til at transportere fedt væk fra leveren, hvilket kan forebygge leverskader. Ifølge forskeren Catherine Andersen, der har ledet undersøgelsen på University of Connecticut, er kolin et vigtigt næringsstof, som vi skal have meget af, og kroppen ikke selv kan danne.
Kolin er dog forbundet med en øget dannelse af trimethylamin i kroppen, som har været koblet til en højere risiko for hjertesygdomme. Men forskerne fandt ingen stigning af trimethylamin hos deltagerne i studiet, selvom deres kolinniveau steg markant.
Derudover fandt forskerne ingen uønskede stigninger i kolesterolniveauet hos de personer, der spiste æg hver dag. Så det er helt fint at spise et æg om dagen som en del af en sund kost, hvis man kigger på resultaterne af undersøgelsen.
Æggekage med grøntsager
Vil du prøve æg i en sund og lækker ret? Så er denne bagte æggekage fyldt med grøntsager et godt valg. Den er let at lave og fyldt med smagfulde ingredienser.
Ingredienser
- ½ stor rød peberfrugt
- 6 stilke aspargesbroccoli
- 6 cherrytomater
- ½ tsk stødt gurkemeje
- Salt og peber
- 25 g revet ost
- 5 store æg, sammenpiskede
- Olivenolie til fadet
Fremgangmåde
- Halver peberfrugten, og skær den halve i små tern (1×1 cm).
- Smør et lille fad (ca. 20 x 15 cm) med olivenolie, og kom peberfrugt, aspargesbroccoli og cherrytomater i fadet.
- Drys med gurkemeje, salt og peber, og fordel revet ost ovenpå.
- Hæld de sammenpiskede æg over grøntsagerne, så de dækkes.
- Bag retten i en forvarmet ovn ved 180 °C i 25 minutter.
- Server æggekagen med halve avocadoer og ristet rugbrød for ekstra smag.
Opskriften kan tilpasses med dine yndlingsgrøntsager, og de varme toner fra gurkemeje giver ikke kun en flot farve, men også antiinflammatoriske fordele.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Videnskab.dk og bogen ‘Mad i Fad’ af Anne van der Merwede.