Resistent stivelse
Resistent stivelse er en form for kulhydrat, der adskiller sig fra almindelige kulhydrater. Det findes i fødevarer som grønne bananer, rå kartofler, rå pasta, rå ris, havregryn, nødder, frø, bønner og bælgfrugter. I modsætning til almindelig stivelse fordøjes det ikke i tyndtarmen, men når tyktarmen, hvor den fermenteres og fodrer de gavnlige bakterier, der styrker dit helbred.
Få mere resistent stivelse
Hvis du vil øge dit indtag af resistent stivelse, er der flere måder at gøre det på. Mindy Patterson, lektor i ernæring og fødevarevidenskab ved Texas Woman’s University i Houston, anbefaler, at man primært får resistent stivelse fra naturlige fødevarer og kun bruger kosttilskud som et supplement, hvis det er svært at få nok gennem kosten.
Hvis du begynder at øge dit indtag, råder Tara Collingwood, autoriseret klinisk diætist, til at gøre det langsomt og gradvist, da et for hurtigt indtag kan føre til oppustethed og gasdannelse. Øger du mængden gradvist, vil de fleste dog tolerere resistent stivelse uden problemer. Som ernæringsekspert Wendy Bazilian siger til National Geographic: “Hvis du kan holde tarmen sund, plejer resten af kroppen at fungere bedre”.
Vægttab
Forskning offentliggjort i Nature Metabolism viste, at indtagelse af resistent stivelse i otte uger kan føre til vægttab hos overvægtige voksne ved at forbedre tarmfloraen, reducere inflammation, forbedre insulinfølsomhed og hæmme kroppens evne til at optage fedt. Den resistente stivelse bidrager altså ikke til en hurtig blodsukkerstigning, og samtidig har det færre kalorier, hvilket gør det til en ideel komponent for dem, der ønsker at tabe sig.
Kulhydraterne i rå pasta, kartofler og ris indeholder også resistent stivelse, men når vi koger dem, reduceres mængden markant. De færreste har nok lyst til at spise disse fødevarer rå, og det er heller ikke noget, man anbefaler. Men du kan faktisk få den resistente stivelse tilbage i de kogte udgaver, og gøre dem sundere ved blot at lade dem køle af.
Når kartofler, pasta og ris afkøles efter kogning, ændrer stivelsen sig, så den går fra at påvirke blodsukkeret negativt til at stabilisere det, samtidig med at den kan hjælpe med vægttab og styrke din tarmflora.
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic og iForm.