Derfor er fibre gode for kroppen
Der findes to forskellige typer fibre: Opløselige og uopløselige. Kroppen har brug for begge dele for at kunne overleve og fungere optimalt. Begge typer har vist sig at forbedre hjertekarsundheden og reducere inflammation. De er desuden en vigtig fødekilde for gavnlige mikroorganismer i vores tarm, der har en bred vifte af vigtige funktioner, herunder hormonproduktion og styrkelse af immunforsvaret.
Derudover hjælper fibre også med at holde fordøjelsen i gang og forebygger forstoppelse, men det kan også regulere blodsukkeret og sænke kolesterolniveauet, hvilket forbedrer hjertesundheden. Derudover spiller de også en rolle i vægtkontrol, da det giver en mæthedsfornemmelse og stabiliserer blodsukkeret.
Fødevarer med et højt fiberindhold
Nogle af de bedste fødevarer til at øge dit fiberindtag inkluderer frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter. Opløselige fibre findes i havre, æbler, gulerødder, avocadoer og bønner, mens uopløselige fibre kan fås fra nødder, frø, fuldkorn, kartofler og grønne bønner. Disse fødevarer giver dig ikke kun masser af fibre, men også andre næringsstoffer, som er gavnlige for kroppen.
Sådan får du flere fibre i din kost
Det kræver ikke de store ændringer at få flere fibre ind i din kost. Start med små justeringer som at vælge fuldkornsbrød i stedet for hvidt brød og spise frugt eller nødder som snack. En portion bønner til aftensmad kan også gøre en stor forskel. Sørg dog for at øge dit fiberindtag gradvist og drik rigeligt med vand, så din krop kan tilpasse sig de ekstra fibre.
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.