Grønkålens comeback
Grønkål har længe haft ry for at være kedelig, lugtende og grov, men nu er den tilbage i fuld flor. Den indeholder en række gavnlige næringsstoffer, der gør den til en vigtig fødevare. Ifølge Leif Skibsted, professor i emeritus i Fødevarekemi på Københavns Universitet, er grønkål blandt andet rig på C-vitamin og calcium. “Det er nok den grøntsag, der indeholder mest calcium, så hvis man af en eller anden grund ikke drikker mælk, så er grønkål en god kilde til at få noget af sit behov dækket”, fortæller han.
Grønkål indeholder også mange fibre, der hjælper fordøjelsen, og den kan give et tilskud af jern – især vigtigt for vegetarer og veganere. Dog skal man have 500 gram om dagen, hvilket de færreste mennesker kan indtage, men ifølge Leif Skibsted har lidt også sin ret. Derfor er grønkål et oplagt valg, hvis man ønsker at spise mere plantebaseret.
Grønkålssmoothie
Prøv denne nemme og lækre smoothie, som er fyldt med grønkålens gode næringsstoffer.
Ingredienser
- 1 håndfuld frisk eller frossen grønkål (50 gram)
- 1 skive ananas (150 gram)
- ½ lime uden skræl
- ½ avocado
- 3 dl vand + isterninger
Fremgangsmåde
- Skær en skive ananas og skræl den, fjern skralden fra limen, og skrab avocadoen fri for sten.
- Kom alle ingredienserne i en blender.
- Blend, indtil smoothien har den ønskede konsistens. Den kan tilpasses med vand.
- Tilsæt eventuelt isterninger for en ekstra forfriskende og kølig smag.
Grønkål hele året
Grønkål er en rigtig vintergrøntsag, der trives i kulden og kan høstes helt ned til frostgrader. Udover at være fyldt med sunde næringsstoffer, er grønkål også både billig og enormt holdbar. Opbevares den i køleskabet, kan den holde sig frisk i lang tid, og hvis den bliver lidt slatten, kan den genopfriskes ved at lægges i iskoldt vand.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og DR.