Nyrevenlig mad
Det er vigtigt for mennesker med nedsat nyrefunktion at vælge fødevarer, der ikke belaster nyrerne unødigt. Mange klassiske danske retter er rige på protein og salt, som kan skabe en ophobning af affaldsstoffer i blodet. Det kan forværre nyresygdomme, som mere end 800.000 danskere kæmper med.
Ifølge læge Louise Havkrog Salomon og klinisk diætist Nikita Misella Hansen, kan en nyrevenlig kost dog være nydelsesfuld og samtidig hjælpe med at passe på nyrerne. Det handler om at finde de rigtige ingredienser, som denne opskrift på en vegetarisk brændende kærlighed viser.
Persillerøddernes naturlige kræft
Persillerødder er en overset superfood. Disse knolde er rige på folat, C- og E-vitamin og giver masser af fibre, som er gode for fordøjelsen. 100 gram persillerod dækker næsten hele det daglige behov for folat, som spiller en vigtig rolle i produktionen af røde blodlegemer. Derudover indeholder persillerødder jern og kalium, hvilket hjælper med at holde energiniveauet oppe og støtte kroppens ilttransport. Det gør persillerødder til en perfekt ingrediens i denne ret, som både er sund for kroppen og skånsom for nyrerne.
Grøn brændende kærlighed
2 personer.
Ingredienser
Kartoffelmos
- 600-700 g kartofler
- 2 spsk. olivenolie
- 75 g rygeost
- 1 knivspids salt
- Friskkværnet peber
Persillerødder og løg
- 250 g skrællede persillerødder
- 2 små løg
- 2 spsk. olivenolie
- 1 håndfuld fintsnittet hvidkål
- 80 g syltet rødløg
- 2 spsk. plukkede timianblade
Fremgangsmåde
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og kog dem i usaltet vand i 25-30 minutter, indtil de er helt møre.
- Gem lidt kogevand og hæld resten fra. Mos kartoflerne med piskeris eller kartoffelmoser.
- Rør olivenolie og rygeost i, tilsæt lidt af kogevandet, indtil mosen er cremet. Smag til med salt og peber.
Fyld
- Skær persillerødder i stave og hak løgene groft. Rist dem gyldne i olivenolie ved middel varme i 5-10 minutter.
- Tag dem af panden, og rist derefter hvidkålen, indtil den tager lidt farve.
- Anret grøntsagerne ovenpå kartoffelmosen, og pynt med syltede rødløg og frisk timian.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, iForm, Alt.dk og bogen “Nyrevenlig hverdagsmad – Ren Nydelse” af Louise Havkrog Salomon og Nikita Misella Hansen.