Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: 5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Spidskålssalat med feta, æble og saltmandler

Andre Artikler

Fødevarer der kan lindre oppustethed på en naturlig måde

En tung fornemmelse i maven efter et måltid er noget, de fleste kender. Det er sjældent farligt, men...

Sådan indretter du et badeværelse, så ældre kan færdes mere sikkert

Et badeværelse kan hurtigt blive et risikofyldt sted, især når balance og styrke ændrer sig med alderen.Glatte...

Hverdagsdrikke, der kan støtte en belastet lever

En tunghed efter måltider, oppustethed eller en generel fornemmelse af træthed kan være tegn på, at leveren arbejder...

Matcha giver en mere stabil og rolig energi end kaffe

Et skift fra kaffe til matcha kan ændre både kroppens ro og dagens tempo. Mange oplever en mere...

Fødevarer der kan lindre oppustethed på en naturlig måde

En tung fornemmelse i maven efter et måltid er noget, de fleste kender. Det er sjældent farligt, men...

Sådan indretter du et badeværelse, så ældre kan færdes mere sikkert

Et badeværelse kan hurtigt blive et risikofyldt sted, især når balance og styrke ændrer sig med alderen.Glatte...

Hverdagsdrikke, der kan støtte en belastet lever

En tunghed efter måltider, oppustethed eller en generel fornemmelse af træthed kan være tegn på, at leveren arbejder...