Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.
Pulled mushroom-burger
Retten giver 8 burgere.
Briocheboller
- 25 g gær
- 3 ½ dl sojamælk
- 1 ½ spsk. sukker
- 1 tsk. flagesalt
- 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
- 1 dl aquafaba
- 150 g blødt vegan block smør
Pulled mushrooms
- 500 g kejserhatte
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. flagesalt
- ¼ tsk. cayennepeber
- 2 fed hvidløg, fintrevet
- 1 dl BBQ-sauce
Coleslaw
- ½ spidskål, fintsnittet
- 2 gulerødder, i tynde strimler
- ½ tsk. sellerisalt
- 2 tsk. æblecidereddike
- 1 håndfuld persille, grofthakket
- 1 dl mayonnaise
Fremgangsmåde
- Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
- Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
- Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
- Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.