Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: 5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Sellerikebab der overrasker ALLE – også kødelskere!

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Spidskålssalat med feta, æble og saltmandler

Andre Artikler

Dette er de mest almindelige diabetes-symptomer

Diabetes viser sig på forskellige måder afhængigt af typen, men mange oplever de samme tidlige tegn.Her får...

Ny forskning: Første kliniske forsøg med lungekræftvaccine godkendt

En ny, eksperimentel vaccine mod lungekræft er på vej ind i kliniske forsøg og markerer et muligt vendepunkt...

Denne røde drik kan sænke dit blodtryk – især hvis du er over 60

Forskere har opdaget en overraskende drik, som kan spille en vigtig rolle for dit blodtryk, når du bliver ældre.

Brugere af Wegovy og Ozempic melder om uventet bivirkning

Du mærker måske glæden, hver gang tallene på vægten går nedad. Dit tøj sidder løsere, spejlbilledet føles mere dit. Men så sker det.

Dette er de mest almindelige diabetes-symptomer

Diabetes viser sig på forskellige måder afhængigt af typen, men mange oplever de samme tidlige tegn.Her får...

Ny forskning: Første kliniske forsøg med lungekræftvaccine godkendt

En ny, eksperimentel vaccine mod lungekræft er på vej ind i kliniske forsøg og markerer et muligt vendepunkt...

Denne røde drik kan sænke dit blodtryk – især hvis du er over 60

Forskere har opdaget en overraskende drik, som kan spille en vigtig rolle for dit blodtryk, når du bliver ældre.