Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Du MÅ prøve denne sommersalat med kirsebær, bacon og feta!

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Har du også lyst til rabarber hele sommeren? Så skal du prøve denne salat

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: 3 geniale idéer til at få brugt dit gamle rugbrød

Andre Artikler

Du MÅ prøve denne sommersalat med kirsebær, bacon og feta!

Glem alt om triste salater! Her får du opskriften på en frisk og sprød sommersalat.

Så mange danskere siger nej til alkohol, før de fylder 18 år

En undersøgelse viser en ny tendens i befolkning, når det angår alkohol.

Læge advarer: Denne populære drik skal du undgå i sommervarmen

Sommeren skulle være afslappende, men mange får det fysisk dårligt i varmen uden at forstå hvorfor. Det handler ikke kun om solen – men om, hvad du hælder i glasset.

Her er det bedste tidspunkt at tage dine vitaminer på

Mange tager kosttilskud uden at tænke over tidspunktet – men det kan have stor betydning for, hvor godt...

Du MÅ prøve denne sommersalat med kirsebær, bacon og feta!

Glem alt om triste salater! Her får du opskriften på en frisk og sprød sommersalat.

Så mange danskere siger nej til alkohol, før de fylder 18 år

En undersøgelse viser en ny tendens i befolkning, når det angår alkohol.

Læge advarer: Denne populære drik skal du undgå i sommervarmen

Sommeren skulle være afslappende, men mange får det fysisk dårligt i varmen uden at forstå hvorfor. Det handler ikke kun om solen – men om, hvad du hælder i glasset.