Drop kødet og nyd denne lækre pulled mushroom-burger

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Flere studier viser, at det at spise mindre kød kan mindske risikoen for kræft, især tarmkræft. Men det kan være svært at give slip på favoritter som burgeren. Heldigvis er der fantastiske alternativer, der både smager godt og gør noget godt for din krop. Prøv for eksempel en pulled mushroom-burger!

Kød og kræftrisiko
Kød, især rødt kød og forarbejdet kød som pølser og bacon, har vist sig at øge risikoen for kræft, særligt i tarmen. Det skyldes blandt andet hæm-jern, som findes i kød fra firbenede dyr. Når du griller eller steger kød ved høj varme, dannes der kræftfremkaldende stoffer i stegeskorpen. 

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor at skære ned på kødforbruget og maksimalt spise 350 gram kød om ugen. I stedet bør du fylde tallerkenen med grøntsager, fuldkorn og plantebaserede proteiner, som kan forebygge kræft og andre livsstilssygdomme.

Pulled mushroom-burger

Retten giver 8 burgere.

Læs også: Forårsfrisk aftensmad: Lun quinoasalat med grillede grøntsager og cremet urtedressing

Briocheboller

  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sojamælk
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 tsk. flagesalt
  • 720 g hvedemel eller fuldkornshvedemel
  • 1 dl aquafaba
  • 150 g blødt vegan block smør

Pulled mushrooms

  • 500 g kejserhatte
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. flagesalt
  • ¼ tsk. cayennepeber
  • 2 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 dl BBQ-sauce

Coleslaw

  • ½ spidskål, fintsnittet
  • 2 gulerødder, i tynde strimler
  • ½ tsk. sellerisalt
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 1 håndfuld persille, grofthakket
  • 1 dl mayonnaise

Fremgangsmåde

Læs også: Frisk forårssalat med grillede asparges, jordbær og citrusdressing

  1. Briocheboller: Opløs gær i sojamælk, sukker og salt. Tilsæt mel, aquafaba og blødt smør, og ælt i 10 minutter. Lad dejen hæve i 2 timer, form 8 boller og lad dem hæve yderligere 1 time. Bag ved 225°C i 14 minutter.
  2. Svampe: Rens kejserhattene og riv dem i trevler ved hjælp af to gafler. Bag ved 200°C i 20 minutter med olivenolie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Varm dem derefter op med BBQ-sauce på en pande i 3-5 minutter til blandingen er tyk og duftende.
  3. Coleslaw: Vend spidskål og gulerødder med sellerisalt og eddike. Tilsæt persille og mayonnaise.
  4. Samling: Smør evnetuelt mayonnaise på bollen, læg coleslaw og pulled mushrooms på. Læg toppen på og nyd!

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Denne asiatiske agurkesalat går viralt på TikTok – her er opskriften

Andre Artikler

Ny forskning: Duftlys er ikke den største luftforurener i dit hjem

Mange tror, at stearinlys er den største synder, når det kommer til luftforurening i hjemmet. Men et nyt...

Ny forskning: Overraskende diæt kan lindre irritabel tyktarm

Lider du af irritabel tyktarm (IBS), eller kender du nogen, der gør? Ny forskning viser, at en alternativ...

Du gør det hele tiden uden at vide det – og det påvirker dit syn

Det viser sig nu, at din vejrtrækning kan spille en større rolle i, hvordan dine øjne opfatter verden, end forskerne hidtil har troet.

Sover du dårligt? Denne nye trend lover at hjælpe – men eksperter advarer

Nu spreder en ny trend sig på sociale medier, hvor folk forsøger at optimere deres søvn med særlige rutiner og tricks.

Ny forskning: Duftlys er ikke den største luftforurener i dit hjem

Mange tror, at stearinlys er den største synder, når det kommer til luftforurening i hjemmet. Men et nyt...

Ny forskning: Overraskende diæt kan lindre irritabel tyktarm

Lider du af irritabel tyktarm (IBS), eller kender du nogen, der gør? Ny forskning viser, at en alternativ...

Du gør det hele tiden uden at vide det – og det påvirker dit syn

Det viser sig nu, at din vejrtrækning kan spille en større rolle i, hvordan dine øjne opfatter verden, end forskerne hidtil har troet.