Forebyg kræft: Prøv vegetarisk butter chicken

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Det er ingen hemmelighed, at kød kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed og øge risikoen for kræft. Du behøver dog ikke at gå på kompromis med smagen, når du undgår kød. Prøv i stedet denne vegetariske butter chicken, som både er lækker og sund.

Hvorfor bør du skære ned på kød?
Forskning viser, at et højt indtag af kød fra firbenede dyr, særligt forarbejdet kød som bacon og pølser, øger risikoen for tarmkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er stegeskorper og høje temperaturer under tilberedningen med til at danne kræftfremkaldende stoffer. Kød fra firbenede dyr indeholder også store mængder hæm-jern, som kan øge risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Jern findes dog også i visse grøntsager og bær, men i en anden form kaldet non-hæm-jern, der i stedet beskytter mod kræft, og dermed er sunde. Hvis du vil reducere din risiko for kræft, anbefales det at spise mindre kød og fylde tallerkenen med grøntsager og fuldkorn.

Vegetarisk butter chicken 

4 personer

Ingredienser

Læs også: Sund grov tærte: Den nemme vej til mere grønt i hverdagen

  • 500 g kejserhatte
  • 1 løg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 spsk. garam masala
  • 1 spsk. karry
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt ingefær
  • 1/2 tsk. gurkemeje
  • 1/4 tsk. kanel
  • 1 ds. kokosmælk
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 spsk. kokosolie til stegning
  • Nigellafrø, chili og koriander til pynt
  • Ris og naanbrød til servering

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 200 grader og klargør en bageplade med bagepapir.
  2. Rens kejserhattene og riv dem i trevler med to gafler. Vend dem med olie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Bag dem i ovnen i 20 minutter, indtil de er sprøde i kanterne.
  3. Varm kokosolien op i en gryde ved medium varme. Steg løget mørt i ca. 5 minutter.
  4. Tilsæt hvidløg og krydderierne, og lad det stege med i et minut.
  5. Hæld kokosmælken i, og lad det koge op. Tilsæt de hakkede tomater, og lad det simre i 15 minutter.
  6. Vend de bagte kejserhatte i saucen, og rør rundt.
  7. Server med ris og eventuelt naanbrød og drys retten med nigellafrø, chili og koriander.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Sådan sniger du grøntsager ind i pizzaen - uden du kan smage det

Andre Artikler

Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne

Ifølge eksperterne findes der ikke ét korrekt svar på, hvor ofte du skal træne – det handler om...

Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50

Knogleskørhed rammer hver tredje kvinde over 50, men sygdommen kan forebygges langt bedre, end de fleste tror. Her...

Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Gør klar til at imponere med denne farverige, saftige og supernemme æggekage i ovnen – perfekt til forårets frokoster og påskens hyggelige stunder.

Forskning afslører: Kan man lugte kræft?

Kan din næse afsløre kræft? Forskning viser, at visse lugte kan hænge sammen med både kræft og behandlingen af den.

Så ofte bør du faktisk træne ifølge eksperterne

Ifølge eksperterne findes der ikke ét korrekt svar på, hvor ofte du skal træne – det handler om...

Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50

Knogleskørhed rammer hver tredje kvinde over 50, men sygdommen kan forebygges langt bedre, end de fleste tror. Her...

Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Gør klar til at imponere med denne farverige, saftige og supernemme æggekage i ovnen – perfekt til forårets frokoster og påskens hyggelige stunder.