Hvorfor bør du skære ned på kød?
Forskning viser, at et højt indtag af kød fra firbenede dyr, særligt forarbejdet kød som bacon og pølser, øger risikoen for tarmkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er stegeskorper og høje temperaturer under tilberedningen med til at danne kræftfremkaldende stoffer. Kød fra firbenede dyr indeholder også store mængder hæm-jern, som kan øge risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Jern findes dog også i visse grøntsager og bær, men i en anden form kaldet non-hæm-jern, der i stedet beskytter mod kræft, og dermed er sunde. Hvis du vil reducere din risiko for kræft, anbefales det at spise mindre kød og fylde tallerkenen med grøntsager og fuldkorn.
Vegetarisk butter chicken
4 personer
Ingredienser
- 500 g kejserhatte
- 1 løg, finthakket
- 1 fed hvidløg, fintrevet
- 1 spsk. garam masala
- 1 spsk. karry
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1/2 tsk. stødt ingefær
- 1/2 tsk. gurkemeje
- 1/4 tsk. kanel
- 1 ds. kokosmælk
- 1 ds. hakkede tomater
- 1 spsk. kokosolie til stegning
- Nigellafrø, chili og koriander til pynt
- Ris og naanbrød til servering
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200 grader og klargør en bageplade med bagepapir.
- Rens kejserhattene og riv dem i trevler med to gafler. Vend dem med olie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Bag dem i ovnen i 20 minutter, indtil de er sprøde i kanterne.
- Varm kokosolien op i en gryde ved medium varme. Steg løget mørt i ca. 5 minutter.
- Tilsæt hvidløg og krydderierne, og lad det stege med i et minut.
- Hæld kokosmælken i, og lad det koge op. Tilsæt de hakkede tomater, og lad det simre i 15 minutter.
- Vend de bagte kejserhatte i saucen, og rør rundt.
- Server med ris og eventuelt naanbrød og drys retten med nigellafrø, chili og koriander.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.