Forebyg kræft: Prøv vegetarisk butter chicken

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Det er ingen hemmelighed, at kød kan have alvorlige konsekvenser for din sundhed og øge risikoen for kræft. Du behøver dog ikke at gå på kompromis med smagen, når du undgår kød. Prøv i stedet denne vegetariske butter chicken, som både er lækker og sund.

Hvorfor bør du skære ned på kød?
Forskning viser, at et højt indtag af kød fra firbenede dyr, særligt forarbejdet kød som bacon og pølser, øger risikoen for tarmkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er stegeskorper og høje temperaturer under tilberedningen med til at danne kræftfremkaldende stoffer. Kød fra firbenede dyr indeholder også store mængder hæm-jern, som kan øge risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Jern findes dog også i visse grøntsager og bær, men i en anden form kaldet non-hæm-jern, der i stedet beskytter mod kræft, og dermed er sunde. Hvis du vil reducere din risiko for kræft, anbefales det at spise mindre kød og fylde tallerkenen med grøntsager og fuldkorn.

Vegetarisk butter chicken 

4 personer

Ingredienser

Læs også: Sorte halloween-burgerboller - uhyggeligt lækre

  • 500 g kejserhatte
  • 1 løg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 spsk. garam masala
  • 1 spsk. karry
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt ingefær
  • 1/2 tsk. gurkemeje
  • 1/4 tsk. kanel
  • 1 ds. kokosmælk
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 spsk. kokosolie til stegning
  • Nigellafrø, chili og koriander til pynt
  • Ris og naanbrød til servering

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 200 grader og klargør en bageplade med bagepapir.
  2. Rens kejserhattene og riv dem i trevler med to gafler. Vend dem med olie, paprika, salt, cayennepeber og hvidløg. Bag dem i ovnen i 20 minutter, indtil de er sprøde i kanterne.
  3. Varm kokosolien op i en gryde ved medium varme. Steg løget mørt i ca. 5 minutter.
  4. Tilsæt hvidløg og krydderierne, og lad det stege med i et minut.
  5. Hæld kokosmælken i, og lad det koge op. Tilsæt de hakkede tomater, og lad det simre i 15 minutter.
  6. Vend de bagte kejserhatte i saucen, og rør rundt.
  7. Server med ris og eventuelt naanbrød og drys retten med nigellafrø, chili og koriander.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Kræftens Bekæmpelse og bogen ‘Apropos – der er ikke noget kød i’ af Maria Engbjerg.

Læs også: Sådan laver du kinakål i tomatsauce, der smelter i munden

Andre Artikler

Almindelige vaner betyder mere end wellness-trends

Et hav af råd om sundhed gør det svært at skelne mellem trends og reelle vaner, der faktisk...

Ny forskning viser, at ældre mænd og kvinder reagerer forskelligt på kosten

I takt med at kroppen ældes, ændres stofskiftet, og kosten får stadig større betydning for, hvordan mænd og...

Flere ældre mangler protein: Sådan løser du det

En aldrende krop optager protein mindre effektivt, og det gør det vanskeligere at bevare muskelmasse og styrke.Forskere...

Disse frugter kan påvirke dit kolesteroltal positivt

En række frugter indeholder næringsstoffer, fibre og antioxidanter, som kan støtte et sundt kolesterolniveau.Flere af dem har...

Almindelige vaner betyder mere end wellness-trends

Et hav af råd om sundhed gør det svært at skelne mellem trends og reelle vaner, der faktisk...

Ny forskning viser, at ældre mænd og kvinder reagerer forskelligt på kosten

I takt med at kroppen ældes, ændres stofskiftet, og kosten får stadig større betydning for, hvordan mænd og...

Flere ældre mangler protein: Sådan løser du det

En aldrende krop optager protein mindre effektivt, og det gør det vanskeligere at bevare muskelmasse og styrke.Forskere...