Undgå stress: Spis antioxidanter

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Antioxidanter er blevet et buzzword inden for sundhed, men ved du egentlig, hvad de gør? Læs med og bliv klogere på, hvordan du bedst får dem ind i din kost.

Hvad er antioxidanter?
Antioxidanter er naturlige stoffer, der beskytter dine celler mod skader forårsaget af frie radikaler. Disse frie radikaler dannes blandt andet, når kroppen omdanner mad til energi eller udsættes for forurening, sollys eller cigaretrøg. Hvis der er for mange frie radikaler, kan det føre til en tilstand kaldet oxidativt stress, som kan øge risikoen for kroniske sygdomme. C-vitamin, E-vitamin, carotenoider, selen, zink og fenolforbindelser er alle antioxidanter.

Sundhedsfordele ved antioxidanter
Antioxidanter spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme, da de neutraliserer frie radikaler, før de kan gøre skade. En diæt rig på antioxidant-rige fødevarer kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertekarsygdomme og visse kræfttyper. 

Forskningen har dog vist, at det er vigtigt at få antioxidanterne fra mad og ikke fra kosttilskud. Ifølge flere studier er der ingen klare fordele ved at tage tilskud i form af piller, og nogle kan endda øge risikoen for lungekræft, hvis man i forvejen ryger. 

Derimod skal man vælge fødevarer som frugt, grøntsager og nødder, der er fyldt med naturlige antioxidanter, som fungerer bedst i samspil med andre næringsstoffer. Piller med tilskud kan indeholde isolerede stoffer, som ikke har den samme effekt. Derfor er det altid en bedre idé at få antioxidanterne fra din kost, hvor de optræder sammen med andre sundhedsfremmende stoffer.

Læs også: Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

Fødevarer med højt antioxidant-indhold
Her er nogle af de bedste eksempler på fødevarer, der indeholder antioxidanter:

  • Vitamin C: Citrusfrugter, jordbær, søde kartofler, broccoli og tomater.
  • Vitamin E: Avocado, peanuts, solsikkekerner og spinat.
  • Carotenoider: Gulerødder, asparges, pink grapefrugt og græskar.
  • Selen: Pekannødder, fisk, skaldyr og brune ris.
  • Zink: Sesamfrø, kikærter, cashewnødder og rejer.
  • Flavonoider: Grøn te, kakao, bær og æbler.

Sådan undgår du oxidativt stress
Det kan hjælpe dig med at få nok antioxidanter ved at spise en bred vifte af farverige frugter og grøntsager. En varieret kost fyldt med disse næringsstoffer er en af de bedste måder at beskytte din krop mod oxidativt stress og de skadelige effekter af frie radikaler.

Artiklen er baseret på informationer fra Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Læs også: 10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

Andre Artikler

Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

Mange danskere kæmper med forhøjet blodtryk – og selvom lægebehandling er vigtig, kan små ændringer i hverdagen også...

10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

Bananer er sunde, mættende og lette at have med i tasken – men vidste du, at visse madkombinationer...

Forskere afslører: Disse to madvarer kan give dig mareridt

Det er ikke kun din søvnrytme, der påvirker dine drømme – det gør din kost måske også. En...

Dette næringsstof kan styrke hukommelsen hos ældre

Kan noget så simpelt som mineralet kobber i maden hjælpe din hjerne med at holde sig skarp op...

Sænk blodtrykket på få minutter med disse enkle husmorråd

Mange danskere kæmper med forhøjet blodtryk – og selvom lægebehandling er vigtig, kan små ændringer i hverdagen også...

10 madvarer du aldrig bør spise sammen med banan

Bananer er sunde, mættende og lette at have med i tasken – men vidste du, at visse madkombinationer...

Forskere afslører: Disse to madvarer kan give dig mareridt

Det er ikke kun din søvnrytme, der påvirker dine drømme – det gør din kost måske også. En...