Smoothies’ sundhedseffekter
Smoothies kan være en nem måde at få en masse vitaminer, mineraler og fibre på. Faktisk viser undersøgelser, at folk spiser mere frugt, når de drikker smoothies. En undersøgelse viste, at elever i en skole øgede deres indtag af frugter fra hele 4,3% til 45,1% ved at indføre smoothies i deres morgenmad. Smoothies er altså en let og lækker måde at øge dit frugt- og grøntsagsindtag på.
Hvad er fibre?
Fibre er en særlig type kulhydrat, som findes i planter som frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn. Vores krop kan ikke nedbryde dem fuldstændigt, men de spiller en vigtig rolle i fordøjelsen. Fibre hjælper med at sænke kolesterol, stabilisere blodsukkeret og holde din mave i balance. Kort sagt, fibre er nøglen til en sund fordøjelse og vægttab.
Nedbrydning af fibre
Frygt ikke for fibrene i din smoothie. Blenderen kan ikke ødelægge dem. Faktisk er blending kun en form for ‘for-tygning’, der gør det lettere for din krop at få glæde af fibrene. Der er ingen beviser for, at fibrene mister deres effekt under blending. Hvis du bruger frugter med frø, såsom hindbær eller brombær, kan blenderen faktisk frigive flere fibre fra frøene, som din krop ellers ikke ville kunne optage.
Iltning af næringsstofferne
Du har måske hørt, at blending kan forårsage tab af vitaminer og andre næringsstoffer på grund af iltning. Selvom det er rigtigt, at ilt kan påvirke næringsstoffer, tager det tid, før det sker. Så drikker du din smoothie indenfor eksempelvis 20 minutter, vil det kun føre til minimale tab af næringsstoffer.
Juice og smoothies
Blending kan hjælpe med at frigøre nogle næringsstoffer fra frøholdige frugter, som din krop ellers ikke ville have adgang til. Ved juicing fjernes fibrene, hvilket kan øge optagelsen af visse vitaminer, såsom betakaroten. Men det betyder også, at du går glip af alle de sundhedsmæssige fordele ved fibre. Derfor er smoothies ofte et bedre valg fremfor juice.
Artiklen er baseret på informationer fra Nutrition Daily.