Test afslører høj kviksølvkoncentration
En ny undersøgelse fra de europæiske organisationer Bloom og Foodwatch afslører, at der i samtlige testede dåser tun på det europæiske marked er fundet kviksølvniveauer, som overstiger de anbefalede grænser. Dette betegnes som en “folkesundhedsskandale uden fortilfælde”. Kviksølv kan ophobes i kroppen og være særligt farligt for gravide og børn, hvilket gør fundet af kviksølv i dåsetun ekstra bekymrende.
Både Bloom og Foodwatch har analyseret 148 tilfældigt udvalgte dåser tun fra fem europæiske lande, herunder Tyskland, England, Frankrig, Italien og Spanien, og alle dåserne viste høje eller for høje niveauer af kviksølv. Og det rejser måske spørgsmålet, er dåsetun i Danmark er lige så forurenet?
Mens halvdelen af de undersøgte dåser lå præcist på grænsen, som er 0,3 mg/kg, oversteg andre niveauet betydeligt. En dåse fra det franske mærke Petit Navire blev eksempelvis fundet med hele 3,9 mg/kg kviksølv. Det er det højeste niveau i undersøgelsen og over 13 gange mere end tilladt.
Krav om handling
Bloom og Foodwatch kritiserer, at sundhedsgrænsen for kviksølv i tun er tre gange højere end for andre fiskearter, såsom torsk, uden nogen sundhedsmæssig begrundelse. De mener, at denne undtagelse er skabt for at tilgodese den industrielle fiskeribranche, fremfor at sikre forbrugernes sundhed.
Bloom og Foodwatch opfordrer derfor sundhedsmyndigheder i Europa til øjeblikkeligt at stoppe salget af tun med mere end 0,3 mg kviksølv per kg for at beskytte forbrugerne. De beder desuden de store supermarkedskæder som Carrefour, Mercadona og Lidl om at tage ansvar og sikre sundere alternativer til kunderne.
Artiklen er baseret på informationer fra elEconomista.es.