Start morgenen sundt
Gør din morgenmad mere farverig og spændende ved at tilføje frugt. Et æble i skiver på havregrøden, friske bær på yoghurten eller en banan til din skål havregryn er alle lette måder at få lidt ekstra frugt ind fra starten af dagen. Du kan også prøve en tomat til et kogt æg. Frugt og grønt til morgenmaden giver dig ikke kun vitaminer, men også en mere spændende start på dagen.
Frugt som snacks
Tag et æble, en appelsin eller en håndfuld bær med på arbejde eller i skole. Et lille bæger med friske eller frosne bær er hurtigt at tage med og er en nem snack om formiddagen eller eftermiddagen. Frosne bær kan hurtigt tøes op og giver en sød og sund snack, der giver energi uden tunge kalorier. Det gør det nemt at få lidt ekstra frugt ind i løbet af dagen.
Grøntsager som snacks
Skift kiks og chips ud med grøntsagsstave – gulerødder, agurker og peberfrugt fungerer fantastisk som sprøde snacks. Det kan for nogle være lidt kedeligt at spise alene, derfor kan du lave din egen salsa af tomater, chili og peberfrugt, som en lækker og sund dip. Derved får du dobbelt op på grøntsager.
En anden mulighed er smoothies med eksempelvis bær og lidt yoghurt. Eksperimenter eventuelt med at tilsætte ingefær eller bladselleri for ekstra smag. På den måde kan du få både frugt og grønt i smoothien, som gør det til en smagsoplevelse, der holder snacktrangen på afstand.
Snig grøntsagerne ind
Aftensmaden er også en oplagt mulighed for at snige ekstra grønt ind. Prøv at tilføje gulerødder til kødsovsen eller ekstra ærter og bønner til din suppe. Hjemmelavede pizzaer kan nemt pyntes med frugt som ananas eller grøntsager som majs, der giver både smag og fylde. Er kartoffelmos på menuen, så tilføj lidt ærter eller udskift halvdelen af kartoflerne med kogt knoldselleri for ekstra smag. Eksperimenter gerne med forskellige typer salater og grøntsager i dine retter, så du nemt når de anbefalede 600 gram og til tider helt uden at bemærke det.
Gør det nemt
Med enkle ændringer i dine måltider, kan du nå det anbefalede indtag af frugt og grønt uden besvær. Det behøver ikke være kompliceret, men det handler om at tænke grønt, når du handler ind og tilbereder maden.
Artiklen er baseret på informationer fra Samvirke.