Uskyllet frugt og grønt
Uskyllet frugt og grønt kan bære en række sygdomsfremkaldende stoffer som bakterier, svampe og pesticider. Ifølge en undersøgelse foretaget af blandt andet CDC, er forurenet frugt og grønt skyld i op til 46 procent af fødevarebårne sygdomstilfælde. Maveinfektioner og andre helbredsproblemer kan opstå, når vi indtager disse råvarer uden grundig vask.
Forskellige vaskemetoder
Den mest almindelige metode er at skylle i koldt, rindende vand, mens man gnider frugten eller grøntsagen for at fjerne overfladiske rester. Eddike og natron er alternativer, som begge kan opløse flere pesticider. Eddikeopløsningen kræver en fortynding og kort iblødsætning på 2-3 minutter, men det kan påvirke smagen på mere sarte frugter. Natron kan opløses i vand, hvor frugterne eller grøntsagerne skal trække i 15 minutter, hvilket ikke ændrer smagen.
Tilpas metoden
Det er vigtigt at tilpasse metoden efter typen af frugt eller grøntsager, når du vasker dem. Grøntsager med en hård eller fast skræl, såsom squash, kartofler og rodfrugter, kræver ofte en grøntsagsbørste til at skrubbe snavset af overfladen. For tomater og andre frugter med blødere skræl er det nok at skylle dem i rindende vand i cirka 30 sekunder, mens du gnider dem forsigtigt.
Bladgrønt som salat, broccoli og grønkål har bedst af at blive skyllet blad for blad eller i små buketter under vandhanen, hvor du bruger hænderne til at gnide dem fri for skidt. Bladgrønt bliver ofte ikke opvarmet, og derfor er det en god idé at kassere beskadigede ydre blade, som kan være særligt udsatte for bakterier.
Det bedste valg
Eddike og natron kan være effektive, men almindeligt koldt vand er næsten lige så effektivt til at fjerne pesticider og bakterier. Det er enkelt, ændrer ikke smagen og bevarer den naturlige tekstur. Derfor er rindende vand det bedste valg til daglig rengøring af frugt og grønt.
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk og The Conversation.