Undersøgelsen af 8000 fødevarer afslører den sundeste morgenmad

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Morgenmåltidet er en fast del af mange menneskers hverdag, og for nogle er det nærmest helligt at følge sin rutine. Men hvordan ser det sundeste morgenmåltid egentlig ud, hvis man spørger forskerne?

En god start på dagen
Mange har faste ritualer, når det kommer til morgenmad. Nogle starter dagen med kaffe og kan ikke forestille sig en morgen uden. Andre foretrækker en mere fyldig morgenmad, såsom yoghurt med frugt, røræg, cornflakes eller et stykke brød. Disse vaner kan virke næsten urørlige, men der er god grund til at genoverveje, hvad man putter på sin tallerken, hvis man skal følge forskere ved Tufts University i Massachusetts’ ‘madkompas’.

8000 fødevarer
Forskerne analyserede 8000 fødevarer ud fra en række ernæringsparametre, såsom vitaminer, fibre, proteiner og tilsætningsstoffer og opstillede herefter et ‘madkompas’. Hver fødevare blev tildelt en score fra 0 til 100, hvor 100 var det sundeste valg. Resultaterne var både forventede og overraskende. Gennemsnittet for alle de testede fødevarer var 43 point, da det blev trukket ned af snacks og desserter, som ligger i bunden af skalaen.

Pointfordelingen
Nogle af de mest populære morgenmadsprodukter scorer markant forskelligt, hvilket kan virke overraskende. Cheerios ligger overraskende højt med 95 point, mens Kellogg’s cornflakes blot scorer 19 point. Yoghurt, som mange betragter som sundt, får 81 point, og røræg scorer 60 point. 

Det er dog hindbær, avocado og rå laks, der topper listen med 100 point, og de fremhæves som nogle af de sundeste valg. Kaffe med en smule mælk i, som er en uundværlig del af manges morgen, scorer 58 point. Det er over gennemsnittet, og man kan derfor nyde den med rimelig god samvittighed, ifølge forskerne.

Læs også: Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

Faste elementer i morgenmåltidet
Resultaterne peger entydigt på, at frugt, grøntsager og bælgplanter er de sundeste fødevarer. Disse ligger tæt på 100 point og bør overvejes som faste elementer i morgenmåltidet. Fisk og skaldyr følger efter med 67 point i gennemsnit, mens kødprodukter kun får mellem 25-43 point. Så overvej i morgen, hvad du måske skal skifte ud på din tallerken.

Artiklen er baseret på informationer fra Kristeligt Dagblad.

Læs også: Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Andre Artikler

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...

Studie peger på mulig metode til at mindske skader ved diabetes

Det er ofte ikke de høje blodsukkertal, der mærkes mest i hverdagen, men de små tegn på, at...

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...