Så meget mad ender i skraldespanden
Adam Price er ikke kun manuskriptforfatter og kendt fra madprogrammet Spise med Price. Han er også en passioneret madspildsaktivist og ambassadør for organisationen Stop Spild Af Mad.
Hans barndomsindtryk af sin sparsomme mormor og hans egne erfaringer i køkkenet har gjort ham til en dedikeret forkæmper for mindre spild. “Den gennemsnitlige dansker er kun blevet rigere og rigere, og vi har levet i en vanvittig luksus i flere generationer. Det skal vi tage alvorligt, og vi skal ikke leve i ødselhed, bare fordi vi kan. Vi lever på en forpint klode, hvor vi i den vestlige del bruger meget mere, end vi må. Det er vi simpelthen nødt til at lave om på”, siger Adam Price til Naturli.
Han påpeger, at en fjerdedel af de fødevarer, vi køber i Danmark, ender i skraldespanden. Det er ikke bare økonomisk uholdbart, men også en miljømæssig katastrofe.
LÆS OGSÅ: Undgå madspild! Lav saftige og sunde squashbrød, der er perfekte til madpakken
Læs også: Disse typer medicin kan skade dit hjerte
Politisk fokus
Adam Price mener, at madspild ikke kun skal løses i hjemmene. Han opfordrer til politisk handling, især i forhold til restaurationsbranchen, hvor det kan være svært at genbruge mad. Ifølge ham er det nødvendigt at finde løsninger, der både overholder fødevaresikkerheden og reducerer spildet.
Han ser også potentiale i at donere overskudsmad til hjemløse, så længe det håndteres ansvarligt. “Jeg efterspørger mere debat og ville ønske, at man fra politisk side tænkte emnet igennem igen, når nu vi har en voldsom klimakrise”, understreger han.
Sådan undgår du madspild
Adam Price har en række konkrete råd til at reducere madspild i hverdagen:
- Store portioner
Lav mad til flere dage ad gangen i weekenden og frys ned. Det sparer tid i en travl hverdag og sikrer, at intet går til spilde. - Brug sans og fornuft
Vær ikke bange for varer med overskredet ‘bedst før’-dato. Brug næse og smagsløg til at vurdere, om de stadig er spiselige. - Udnyt råvarerne
Slatne grøntsager og stødte frugter kan blive til supper, smoothies eller marmelade. Brug fryser, vakuumpakning og datomærkning til at holde styr på dine rester. - Smarte indkøb
Planlæg dine indkøb og køb kun ind én gang om ugen. Gør det til en sport at få maden til at række.
Madspild er ikke bare et spørgsmål om økonomi eller miljø. Det handler om at tage ansvar i en travl hverdag og genfinde respekten for de råvarer, vi har til rådighed. Adam Prices tips kan hjælpe os på vej – både i køkkenet og i en større samfundsmæssig debat.
Læs også: Lidl og WWF går sammen: Sådan vil de forandre din indkøbskurv
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli.
LÆS OGSÅ: Food prepping: Sådan kommer du igang
LÆS OGSÅ: Slut med stress: Prøv food prepping