Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Om sommeren er solens stråler i Danmark stærke nok til at dække behovet ved kortere ophold i solen midt på dagen, men i vinterhalvåret danner kroppen ikke D-vitamin.

D-vitamin er afgørende for din krops sundhed, især for at styrke knoglerne og understøtte immunforsvaret. Selvom en balanceret kost normalt dækker kroppens behov for næringsstoffer, anbefaler Fødevarestyrelsen et tilskud af D-vitamin til store dele af befolkningen – særligt i vinterhalvåret, hvor solens stråler ikke bidrager til dannelsen af vitaminet.

Fødevarestyrelsen anbefaler følgende:

  • 5-10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret (oktober-april):
    • Alle voksne og børn fra 4 år.
  • 10 mikrogram dagligt hele året:
  • 20 mikrogram dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året:
    • Personer over 70 år.
    • Personer i plejebolig eller hjemmepleje.
    • Personer med øget risiko for knogleskørhed.

Hvor kommer D-vitamin fra?

D-vitamin dannes primært i huden, når solens UVB-stråler rammer os.

Om sommeren er solens stråler i Danmark stærke nok til at dække behovet ved kortere ophold i solen midt på dagen, men i vinterhalvåret danner kroppen ikke D-vitamin. Derfor er et tilskud nødvendigt for mange.

Læs også: Dette sker i din krop, hvis du ikke får nok C-vitamin

Maden kan også bidrage, men det er svært at få dækket behovet alene via kosten.

Fødevarer som fede fisk (laks, sild og makrel) indeholder store mængder D-vitamin, mens mælk, ost og æg bidrager i mindre grad. Planter indeholder stort set ikke D-vitamin.

Kan du få for meget D-vitamin?

Overdosering af D-vitamin er sjælden, hvis du følger anbefalingerne. EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) vurderer, at op til 100 µg D-vitamin dagligt er sikkert for voksne.

Vær dog opmærksom, hvis du tager flere kosttilskud, da nogle kalktilskud også kan indeholde D-vitamin.

Læs også: Disse almindelige madvarer kan ødelægge effekten af magnesium

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at knap hver femte dansker uden vitamintilskud mangler D-vitamin om foråret.

Eksperter anbefaler derfor, at flere øger deres indtag af D-vitamin for at sikre bedre knoglesundhed og forebygge mangel i vintermånederne.

LÆS OGSÅ: Godt nyt til alle der elsker air fryers: De er sundere for dig

LÆS OGSÅ: Hemmeligheden bag et yngre udseende: Açaí er mere end en trend

Læs også: Ny forskning: Billigt slik viser overraskende effekt mod forkølelse

Læs også: Ny forskning har undersøgt, om suppe kan hjælpe mod forkølelse og influenza

Andre Artikler

Sprøde kikærtechips – sundt alternativ til klassiske chips

Sprøde, proteinrige kikærtechips – den sunde snack, der tilfredsstiller din chips-craving uden dårlig samvittighed.

Dette problem kan forklare din snue – og det er ikke influenza

Når efteråret melder sin ankomst, søger vi indendørs og oplever ofte gener fra næse, øjne og luftveje. Men forklaringen ligger ikke nødvendigvis i det kølige vejr.

Dette sker i din krop, hvis du ikke får nok C-vitamin

C-vitamin er et livsnødvendigt næringsstof med betydning for blandt andet immunforsvar, sårheling og optagelse af jern.Her er, hvorfor...

Disse almindelige madvarer kan ødelægge effekten af magnesium

Magnesium er essentielt for både muskler, nerver og hjerte, men hvad mange overser er, at nogle helt almindelige...

Sprøde kikærtechips – sundt alternativ til klassiske chips

Sprøde, proteinrige kikærtechips – den sunde snack, der tilfredsstiller din chips-craving uden dårlig samvittighed.

Dette problem kan forklare din snue – og det er ikke influenza

Når efteråret melder sin ankomst, søger vi indendørs og oplever ofte gener fra næse, øjne og luftveje. Men forklaringen ligger ikke nødvendigvis i det kølige vejr.

Dette sker i din krop, hvis du ikke får nok C-vitamin

C-vitamin er et livsnødvendigt næringsstof med betydning for blandt andet immunforsvar, sårheling og optagelse af jern.Her er, hvorfor...