Ny forskning viser, at almindelige hjertemediciner som kolesterolsænkende midler og blodtrykssænkende medicin ikke kun beskytter mod hjerte-kar-sygdomme, men også kan reducere risikoen for demens betydeligt.
Ifølge en stor undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Alzheimer’s and Dementia kan personer, der tager hjertemedicin i fem år eller mere, opleve en op til 24 % lavere risiko for at udvikle demens.
Det skriver Express
Forskningen bag
Studiet, der blev gennemført på Karolinska Institutet i Sverige, analyserede data fra ca. 88.000 personer over 70 år, som blev diagnosticeret med demens mellem 2011 og 2016.
Forskerne sammenlignede disse data med en kontrolgruppe på 880.000 personer og koblede resultaterne med det svenske receptregister for at undersøge forbindelsen mellem medicinbrug og demensrisiko.
Resultaterne viste en klar sammenhæng mellem langvarig brug af visse typer hjertemedicin og en reduceret risiko for demens.
Medicintyper som kolesterolsænkende statiner, antihypertensiva (blodtryksmedicin), diuretika (vanddrivende midler) og blodfortyndende medicin var særligt effektive.
LÆS OGSÅ: Godt nyt til alle der elsker air fryers: De er sundere for dig
Ikke alle mediciner har samme effekt
Dog viste undersøgelsen også, at ikke alle typer hjertemedicin havde en positiv effekt.
Personer, der tog blodpladehæmmende medicin for at forebygge blodpropper og slagtilfælde, havde faktisk en øget risiko for demens.
Ifølge forskerne kan dette skyldes, at denne type medicin øger risikoen for mikroskopiske blødninger i hjernen, som er forbundet med kognitivt forfald.
Demens rammer mange ældre menneskeri Danmark, og der findes ikke en kur mod sygdommen.
“At finde måder at reducere risikoen for demens er afgørende, da vi endnu ikke har nogen helbredende behandling,” udtaler en af forskerne bag undersøgelsen.
LÆS OGSÅ: Dansk undersøgelse slår fast: Festrygere får også KOL
LÆS OGSÅ: Tager under 1 minut: Denne øvelse siger meget om dit helbred