Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Julen resulterer ikke kun i mætte maver, men også et massivt madspild. Her er 3 måder at undgå det på!

Juleand, flæskesteg, medister, rødkål, grønkål, brunede og hvide kartofler, sovs, sild, pålæg og risalamande.

Hvis der er noget vi danskere kan, så er det at lave julemad, og der skal helst være nok af den.

Faktisk er det en ren falliterklæring for mange, hvis der pludselig ikke er fire forskellige slags fisk på julefrokost-bordet eller et stort udvalg af forskelligt slags kød.

Julen er højdepunkt for madspild, og ifølge Landbrug og Fødevarer smider danske husholdninger alene i december mad ud for 1.1 mia. kroner.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

“Undersøgelser viser, at den gængse dansker kun kan spise 500-700 gram mad – mere kan man simpelthen ikke rumme”, siger Anne Marie Fogh Larsen, højskolelærer på Suhrs Højskole.

Anne Marie Fogh Larsen har beskæftiget sig meget med, hvordan vi kan reducere madspild og få det bedste ud af de råvarer, vi har.

Hun har givet sine tre bedste råd til, hvordan vi skåner både miljø, pengepung og samvittighed:

1. Planlæg og styr dine indkøb

Selvom julen er en tilbagevendende begivenhed, så er vi tit ikke særlig erfarne med at lave julemaden, og kommer derfor ofte til at lave for meget.

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Derfor skal du bruge tid på planlægning og få skrevet ned, hvilke retter du gerne vil købe ind til.

Køb hellere afmålte råvarer ind af en bedre kvalitet, end storindkøb af en lidt dårligere kvalitet. Kvalitet versus kvantitet.

LÆS OGSÅ: 5 julefavoritter, der gør godt for din sundhed

2. Skriv jule-log-bog mod madspild

Lav en jule-log-bog, så du kan få et overblik over menuer og indkøb af råvarer og få skrevet kreative ideer til genanvendelse ned.

Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også

Tænk på, hvordan du kan genanvende medisteren, eksempelvis ved at skifte tilbehøret ud på dag to. Eller skriv ned, hvordan hvidkålen kan benyttes på flere forskellige måder.

På den måde kan du lave kreative genanvendelser, og log-bogen kan findes frem næste år, når du igen ikke kan huske, hvor meget mad, du egentlig havde brug for.

3. Servér i hold og giv gæsterne rester

Server maden i hold, når den er lavet, så det ikke bliver sat på bordet på én gang.

Når alle er færdige med en omgang, så put maden i beholdere og syltetøjsglas, så maden ikke bliver dårlig.

Læs også: Børns indtag af kunstige farvestoffer påvirker deres adfærd

Giv gæsterne rester med hjem eller bank på naboens dør, og spørg, om de kunne tænke sig noget lækkert julemad, som I ikke selv får spist.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til en sund og bæredygtig jul

LÆS OGSÅ: Kom godt gennem julens sundhedsudfordringer – eksperternes bedste råd til krop og sind

Læs også: Forskning peger på, at tidspunktet for din aftensmad påvirker kroppen

Andre Artikler

Ny test kan opdage Alzheimers sygdom tidligere

Alzheimers opdages ofte sent i sygdomsforløbet, derfor har forskere undersøgt, om en enklere test kan give svar tidligere.

Har du ondt i maven? Stress kan være årsagen

Mange oplever maveproblemer uden en klar fysisk forklaring. I stigende grad peger forskning på mentale belastninger som en overset faktor.

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.

Over en million dødsfald kunne potentielt være undgået i EU, viser rapport

Nye opgørelser afdækker store forskelle i europæernes risiko for tidlig død.

Ny test kan opdage Alzheimers sygdom tidligere

Alzheimers opdages ofte sent i sygdomsforløbet, derfor har forskere undersøgt, om en enklere test kan give svar tidligere.

Har du ondt i maven? Stress kan være årsagen

Mange oplever maveproblemer uden en klar fysisk forklaring. I stigende grad peger forskning på mentale belastninger som en overset faktor.

Forbrugertest afslører udfordringer med kemi i ansigtsmasker

En ny forbrugertest viser, at mange ansigtsmasker på markedet indeholder kemiske stoffer, som eksperter anbefaler at undgå.