Juleand, flæskesteg, medister, rødkål, grønkål, brunede og hvide kartofler, sovs, sild, pålæg og risalamande.
Hvis der er noget vi danskere kan, så er det at lave julemad, og der skal helst være nok af den.
Faktisk er det en ren falliterklæring for mange, hvis der pludselig ikke er fire forskellige slags fisk på julefrokost-bordet eller et stort udvalg af forskelligt slags kød.
Julen er højdepunkt for madspild, og ifølge Landbrug og Fødevarer smider danske husholdninger alene i december mad ud for 1.1 mia. kroner.
Læs også: Nyd julebordet uden at gå på kompromis med din sundhed
“Undersøgelser viser, at den gængse dansker kun kan spise 500-700 gram mad – mere kan man simpelthen ikke rumme”, siger Anne Marie Fogh Larsen, højskolelærer på Suhrs Højskole.
Anne Marie Fogh Larsen har beskæftiget sig meget med, hvordan vi kan reducere madspild og få det bedste ud af de råvarer, vi har.
Hun har givet sine tre bedste råd til, hvordan vi skåner både miljø, pengepung og samvittighed:
1. Planlæg og styr dine indkøb
Selvom julen er en tilbagevendende begivenhed, så er vi tit ikke særlig erfarne med at lave julemaden, og kommer derfor ofte til at lave for meget.
Læs også: Læge deler råd mod tømmermænd - og det involverer ost
Derfor skal du bruge tid på planlægning og få skrevet ned, hvilke retter du gerne vil købe ind til.
Køb hellere afmålte råvarer ind af en bedre kvalitet, end storindkøb af en lidt dårligere kvalitet. Kvalitet versus kvantitet.
LÆS OGSÅ: 5 julefavoritter, der gør godt for din sundhed
2. Skriv jule-log-bog mod madspild
Lav en jule-log-bog, så du kan få et overblik over menuer og indkøb af råvarer og få skrevet kreative ideer til genanvendelse ned.
Læs også: Ultraforarbejdet mad kobles til øget risiko for at udvikle Crohns sygdom
Tænk på, hvordan du kan genanvende medisteren, eksempelvis ved at skifte tilbehøret ud på dag to. Eller skriv ned, hvordan hvidkålen kan benyttes på flere forskellige måder.
På den måde kan du lave kreative genanvendelser, og log-bogen kan findes frem næste år, når du igen ikke kan huske, hvor meget mad, du egentlig havde brug for.
3. Servér i hold og giv gæsterne rester
Server maden i hold, når den er lavet, så det ikke bliver sat på bordet på én gang.
Når alle er færdige med en omgang, så put maden i beholdere og syltetøjsglas, så maden ikke bliver dårlig.
Læs også: Nyt studie: Mavefedt hænger sammen større risiko for problemer med hjertet
Giv gæsterne rester med hjem eller bank på naboens dør, og spørg, om de kunne tænke sig noget lækkert julemad, som I ikke selv får spist.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd til en sund og bæredygtig jul
LÆS OGSÅ: Kom godt gennem julens sundhedsudfordringer – eksperternes bedste råd til krop og sind
Læs også: Nyt studie: Danskerne drikker langt flere energidrik end resten af Vesteuropa