Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.
Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.
Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.
LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik
Hvad er akrylamid?
Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.
Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.
Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.
Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.
Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.
Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.
Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.
Sådan mindsker du risikoen
Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:
- Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
- Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
- Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks
LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide