Fødevarestyrelsen deler advarsel: Undgå kræftfremkaldende stof i dine julesmåkager

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft.

Julesæsonen er fyldt med hygge, og småkager er en fast del af traditionen.

Men der er god grund til at holde øje med ovnen og sikre, at småkagerne ikke bliver for mørke.

Brankede småkager kan nemlig indeholde akrylamid, et stof der forbindes med en øget risiko for kræft, ifølge Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅ: Lægen advarer: Kolde fødder kan være tegn på en skjult helbredsproblematik

Læs også: 25-årigs mave føltes som ler – lægerne opdagede en alvorlig blokering

Hvad er akrylamid?

Akrylamid er et kemisk stof, der dannes, når kulhydratholdige fødevarer opvarmes ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved bagning, stegning eller ristning.

Jo brunere eller mere branket maden bliver, desto mere akrylamid indeholder den. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man bager småkager til de er gyldne og ikke brune.

Flere undersøgelser har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende i dyreforsøg.

Sammenhængen hos mennesker undersøges stadig, men på trods af det har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderet, at akrylamid i fødevarer kan øge risikoen for kræft for mennesker i alle aldersgrupper.

Læs også: Ny forskning: En bestemt type kartofler kan øge din diabetesrisiko med 20 procent

Et dansk studie har eksempelvis påvist en mulig øget risiko for brystkræft hos kvinder, der har høje niveauer af akrylamid i blodet.

Ligeledes fandt en hollandsk undersøgelse en sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og kræft i æggestokkene og livmoderen.

Selvom der ikke er entydige resultater fra befolkningsundersøgelser, er dyreforsøg konsekvente i deres konklusioner om kræftrisiko.

Sådan mindsker du risikoen

Hvis du vil minimere mængden af akrylamid i dine småkager, er der flere enkle forholdsregler, du kan tage:

Læs også: Nyt vægttabsmedicin kan blive tilgængelig allerede næste år

  • Bag småkagerne gyldne, ikke brune: Hold øje med ovnen og tag småkagerne ud i tide.
  • Skift hjortetaksalt ud med natron: Natron reducerer dannelsen af akrylamid i bagværk.
  • Undgå brankede småkager: Selvom de sprøde kan virke tillokkende, er de mindre sunde.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du madspild i juletiden med 3 simple tricks

LÆS OGSÅ: Sådan overlever du julens mentale pres med denne guide

Læs også: Forskere efterspørger kæledyrs afføring - og det kan få betydning for fremtiden

Andre Artikler

Hun droppede light sodavand – og mærkede en vild forandring på bare 10 dage

Efter otte år med daglige light-sodavand opdagede hun, hvad kroppen egentlig havde savnet.

Lavt stofskifte rammer flere end du tror – det her er symptomerne

Lavt stofskifte kan snige sig ind i kroppen med symptomer, der let forveksles med stress, overgangsalder eller almindelig...

25-årigs mave føltes som ler – lægerne opdagede en alvorlig blokering

Hun havde ondt i maven og følte sig oppustet i flere måneder – men da lægerne undersøgte hende, gjorde de en opdagelse, der fik alle alarmklokker til at ringe.

Børns Vilkår deler deres bedste tips til at hjælpe dit barn trygt tilbage i skole

Når ferien er slut, og klokken igen ringer ind, kan overgangen til skolelivet være svær for mange børn....

Hun droppede light sodavand – og mærkede en vild forandring på bare 10 dage

Efter otte år med daglige light-sodavand opdagede hun, hvad kroppen egentlig havde savnet.

Lavt stofskifte rammer flere end du tror – det her er symptomerne

Lavt stofskifte kan snige sig ind i kroppen med symptomer, der let forveksles med stress, overgangsalder eller almindelig...

25-årigs mave føltes som ler – lægerne opdagede en alvorlig blokering

Hun havde ondt i maven og følte sig oppustet i flere måneder – men da lægerne undersøgte hende, gjorde de en opdagelse, der fik alle alarmklokker til at ringe.